Blog

E L James: Gospodin | by Čitateljica

James je prije nekoliko godina doslovno pokorila svijet jednom od najpoznatijih trilogija. Veliki filmski studiji borili su se za prava na snimanje filma. Kakav je ne znam, jer iako ja jesam ona mačka iz poslovice koju je ubila znatiželja, toliko znatiželjna ipak nisam. Knjige su mi bile dovoljne, jer toliko znatiželjna, pogađate, ipak jesam 😉

Godina je 2019. i sad već slavna James objavljuje novu knjigu, Mistera, koju svijet jedva čeka. Svatko iz svojeg razloga. Ja ne spadam u skupinu #jedvačekanja, ali spadam u skupinu znatiželjnih, shvatili ste već 😉 ubit će me ta znatiželja jednom, znam, svjesna sam.

I evo ga, pred nama je Gospodin, svih impresivnih skoro petsto stranica. Moglo je to i na manje Erika, naravno da je moglo, ali… ona ima prokušani recept po kojemu uspješno (ili ipak ne?) izbacuje hit.

Pa tako imamo njega, mistera, gospodina, Maxima. Nije macho, ali ima plemićku titulu i bogat je naravno. Zgodan, šarmantan, magnet za žene, bogatstvo mu pri tome ne odmaže. Mlađi je sin u aristokratskoj obitelji pa nema nekih velikih briga, sve dok se ne dogodi tragedija pa ipak mora sjesti na čelno mjesto u obitelji, tvrtkama, imanjima, na što i nije baš spremam, ali ne pita ga se.

A onda mu u stan i život uđe tajanstvena djevojka… wait… kao čistačica. Pobogu ne ulijeću tajanstvene djevojke ljudima u stan k’o muhe bez glave. Maxim iz ono malo verbalnog kontakta kojeg ima s Alessiom ostane sravnjen sa zemljom, što mu se usput budi rečeno dogodilo prvi put. Nema pojma što da napravi sa svim tim osjećajima, ali život se poigra s njima i prisiljeni su provesti neko vrijeme zajedno. Što se dalje dogodi saznat ćete ako ste mačka 😉

James si je dala truda i napisala impresivnih petstotinjak stranica priče o jednoj romansi, o jednoj velikoj ljubavi, usput ubacivši u priču nekoliko tema koje su bitne. Od zlostavljanja, psihičkog i fizičkog, prava žena, trgovine ljudima. Sve je to prisutno u današnje doba. Izabrala je i jednu balkansku zemlju koja je često spominjana u takvom kontekstu, stoga nije previše čudno da je naša mlada Alessia pobjegla iz nje.

Gospodin nije nešto pretjerano wow, nije knjiga oko koje će biti toliko debata kao oko autoričine prethodne trilogije, kažem prethodne jer čini mi se da u svojoj kristalnoj kugli vidim da će biti još piskaranja oko Mistera. Kraj je nedorečen i ima tu još mjesta za pisanje i zgrtanje love na znatiželjnima.

Gospodin je knjiga za razbibrigu, za ono pravo opušteno čitanje, zato što nam autorica to svojim stilom pisanja omogućava. Jedina šteta, jedina prava primjedba koju imam je to što doslovno nije uložila nikakav trud u stil pisanja, nije ponudila ništa novo. U priči ima skokove iz trećeg u prvo lice, i ja sam zablenula ponekad pri promjeni, ali s vremenom, a ima i stranica za to, lako se priviknuti.  Podsjetila me i na one povijesne ljubavne romane koji se štancaju po istoj provjerenoj šabloni. Izuzmemo li moderne gadgete, skupe aute i sav luksuz modernog doba, Maxim i Alessia komotno mogu biti gospodin i djeva u nevolji iz osamnaestog stoljeća.

I sad, ako ste došli do kraja, pomislit ćete kako se meni Gospodin nije svidio 😉 e pa, niste potpuno u krivu. Nije knjiga toliko loša da ju ja ne bih mogla pročitati, ali meni, ponavljam se, meni fali nešto. Nešto novo, nešto malo drugačije, ali potpuno shvaćam E.L James. Žena ima dobro razrađenu marketinšku strategiju koja joj omogućava to što radi i zato moj naklon. Treba imati muda za napisati ovakvu knjigu i pustiti ju u svijet. I zato ona #brojipare, a ne mi.

E L James: Gospodin

Gospodin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>