Cijena profita

Nova knjiga nobelovca Josepha Stiglitza razmatra sadašnje stanje globalnog kapitalizma, koji je – po njegovu mišljenju – u dubokoj krizi, u prvom redu zato što su velike korporacije preuzele kontrolu nad vladama, a – što je najvažnije – i nad američkom vladom, te nameću svoja pravila sebi u korist. Ključni društveni i politički mehanizmi koji bi to mogli spriječiti su zakazali, sindikati ustaju protiv radnika čije interese trebaju zastupati, medijima se više ne može vjerovati, demokracija je u opasnosti da se pretvori samo u

pozornicu nadmetanja oligarha. U prvom dijelu knjige autor opisuje trendove koji su do toga doveli, a u drugom nudi rješenja kako bi se to moglo popraviti, te liberalni kapitalizam ponovno pretvoriti u efikasni i pravedni sustav koji bi mogao ponovno biti najmoćnija snaga ljudskog napretka. On smatra da bi političke snage lijevog centra trebale ponuditi program koji bi privukao birače, program koji bi predviđao veći utjecaj vlada u socijalnoj sferi, veća ulaganja vlade i bolju regulaciji tržišta i društva u cjelini.

149.00 kn

SKU: PK7599 Kategorije: , Oznake: ,

Podaci o knjizi

Autor

Žanr

Broj stranica

ISBN:

Godina izdanja

Uvez

Format

Izdavač

Prijevod

Damir Biličić

O autoru

Joseph Stiglitz

Joseph Stiglitz, američki ekonomist (1943), profesor ekonomije na sveučilištu Columbia, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju diplomirao je na Massachusetts Institute od Technology. Potom je predavao na nekoliko sveučilišta, kao što su Yale, Harvard i Stanford. Devedesetih godina bio je među najutjecajnijim ekonomskim savjetnicima predsjednika Billa Clintona, od 1995. godine je bio predsjednik Američkog Vijeća ekonomskih savjetnika.  Od 1997. godine bio je potpredsjednik i glavni savjetnik Svjetske banke. Od 2001. godine predaje ekonomiju biznis i međunarodne odnose na sveučilištu Columbia u New Yorku. Nobelovu nagradu 2001. godine dobio je zajedno sa ekonomistima A. Michaelom Spenceom and George A. Akerlofofom za teoriju tržišta na kojem djeluju asimetrične informacije.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Cijena profita”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *