Kucni o drvo – Sreća, slučajnost, vjerojatnost i njihov smisao

Kada kupimo srećku, kockamo u kockarnici ili bacamo kockicu u društvenoj igri, je li slučajnost predodređena ili je podređena našem utjecaju? Možemo li išta učiniti da popravimo svoje izglede? Jesu li neke osobe same po sebi sretnije od drugih?
Kada se sportski navijači suoče s razočaranjem zbog izgubljene utakmice ljubljene ekipe, zašto su taj poraz smjesta spremni praznovjerno pripisati nekoj kletvi? Ispunjava li njihovo vjerovanje kakvu potrebu?
Kada užasne tragedije poput atomskih eksplozija, uragana i cunamija ubiju tisuće ljudi, postoji li „razlog“ za to? Ispunjavaju li žrtve svoju „sudbinu“? Ili je to samo glupa, užasna i bezrazložna nesreća koja prouzročuje patnju?
Kako trebam reagirati saznam li da sam se rodio u petak, trinaestog? Osuđuje li me ta činjenica na promašen život i nezadovoljstvo? Je li moj skromni uspjeh pokazao da sam „razbio“ kletvu? Ili je nikad nije ni bilo?
Procjenjujući svoj životni uspjeh, trebam li biti ponosan na svoja postignuća? Ili ih jednostavno trebam pripisati slučajnoj, nezasluženoj sreći?
Zašto mnogi vjeruju u astrološke horoskope, vidovnjaštvo, gatanje, numerologiju i slično? Na čemu se oni temelje? Ima li znanstvenih studija koje proučavaju dokaze o tome?
I najvažnije od svega, možemo li odgovoriti na ta pitanja? Koja nam načela mogu pomoći da razlučimo slučajnu, besmislenu, budalastu sreću od utjecaja sudbine i stvarnih, smislenih pojava i značenja? Na koje zamke slučajnosti moramo obratiti pozornost ne bismo li izbjegli pogrešne zaključke? Kako možemo prepoznati uzroke kada se pojave i ne izmišljati ih ako ih ne vidimo?
Ova knjiga odgovara na ta pitanja.

119.00 kn

SKU: PK7537 Kategorije: , Oznake: ,

Podaci o knjizi

Autor

Žanr

Broj stranica

ISBN:

Godina izdanja

Uvez

Format

Izdavač

Prijevod

Branka Maričić

O autoru

Jeffrey S. Rosenthal

Jeffrey S. Rosenthal profesor je statistike na Sveučilištu Toronto. Rodio se u Scarboroughu, u kanadskom Ontariju. Diplomirao je matematiku, fiziku i računalnu znanost na Sveučilištu Toronto u dobi od 20 godina. Doktorirao je matematiku na Harvardu u 24. godini. Redovan profesor postao je s 29 godina. Dobio je nagradu CRM-SSC 2006., Zlatnu medalju SSC 2013., primljen je u Kanadsko kraljevsko društvo i u Institut za matematičku statistiku i 2007. je dobio Predsjedničku nagradu COPSS-a, najprestižniju počast Povjerenstva predsjednika statističkih društava. I u Harvardu i u Torontu dobio je nagrade za profesuru. Rosenthalova prva knjiga za široku publiku Struck by Lightning: The Curious World of Probabilities postala je u Kanadi uspješnica i poslije je objavljena u još 14 zemalja na 10 jezika. Rosenthal je također napisao dva udžbenika o teoriji vjerojatnosti i objavio više od 100 radova u stručnim časopisima, uglavnom o računalnim algoritmima slučajnosti baziranima na Monte Carlo Markovljevim lancima (MCMC).

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Kucni o drvo – Sreća, slučajnost, vjerojatnost i njihov smisao”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *