Akcija!

Tito – 2. izdanje

“Za suvremenike Josipa Broza Tita – Churchilla, Roosevelta, Staljina, de Gaullea, Hitlera, Mussolinija, Mačeka, Pavelića – već je poprilično jasno kakvo im je mjesto u povjesnici njihovih naroda i svijeta.
Međutim, o Titu u njegovoj domovini Hrvatskoj i susjednim zemljama, odnosno u zemljama bivše Jugoslavije, još traje tvrda podvojenost.
Možda ga moramo ubrojiti među one rjeđe državnike o kojima povijest nikad nije uspostavila neko prevladavajuće opće mišljenje, o kojima je bilo i bit će kontroverznih interpretacija – poput Temistokla, Gaja Julija Cezara, Robespierrea ili Napoleona?
O Titu i njegovoj ulozi u povijesti još će se dugo voditi rasprave.
Dijelom je to i zato što su nacionalne povijesti uvijek željne fascinantnih legendi o svojim junacima: mali pastir poveo je svoj narod protiv tlačitelja, postao kralj, osnovao najljepši grad, u kojem je njegov sin sagradio najljepši hram (David i Salomon).
Siromašni odrpanac, kod kuće bojažljivi papučar, u beskrajnim polemikama nadmudruje profesionalne mudrace, podučava brojne uglednike i postaje jednim od utemeljitelja europske filozofije (Sokrat).
Neuka seoska djevojka čudnim fanatizmom nadahnjuje cijelu naciju i vodi je u velike pobjede (Ivana Orleanska).
Opet jedan pastir, ovaj put iz najzabitije goleti, postaje crkveni poglavar i najveći mislilac, pjesnik i državnik svojeg malog naroda (Njegoš).
Sin seoskog prote propada u nižoj gimnaziji iz fizike, ali onda fanatičnom upornošću postaje jedan od slavnih svjetskih fizičara i izumitelja (Tesla).
Skromni knjiški čovjek, koji cijele dane i godine provodi u skrovitoj tišini po čitaonicama javnih švicarskih biblioteka, odjednom se obznanjuje svijetu kao veliki prevratnik i staje na čelo najburnije revolucije u povijesti čovječanstva (Lenjin).”

349.00 kn 314.00 kn

SKU: PK7506 Kategorije: , , Oznake: ,

Podaci o knjizi

Težina 1813 g
Autor

Žanr

Broj stranica

ISBN:

Godina izdanja

Uvez

Format

Izdavač

O autoru

Ivo Goldstein i Slavko Goldstein

Ivo Goldstein (Zagreb, 1958), u rodnom je gradu završio Klasičnu gimnaziju te  diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu. Od 1980. zaposlen je kao asistent-pripravnik na Odsjeku za povijest, gdje je napredovao sve do zvanja redovnog profesora (2001).
Isprva se bavio bizantologijom i poviješću hrvatskog ranog srednjega vijeka, potom i poviješću Židova u Hrvatskoj, a od sredine devedesetih i različitim aspektima hrvatske povijesti 20. stoljeća. Goldsteinov opus sastoji se od preko 20 knjiga i dvjestotinjak znanstvenih i stručnih radova objavljenih u zemlji i inozemstvu.

Slavko Goldstein (Sarajevo, 1928), odrastao je u Karlovcu, a od 1947. živi u Zagrebu. Od proljeća 1942. do 1945. partizan je u terenskim i borbenim jedinicama Narodnooslobodilačke vojske u Gorskom kotaru, na Kordunu i u okolici Karlovca. Bio je odlikovan Ordenom za hrabrost. Godine 1952. član je osnivačke redakcije Vjesnika u srijedu, svojevremeno najčitanijeg tjednika u Jugoslaviji, a odonda je neprekidno aktivan u novinarstvu, nakladništvu i javnim životu Hrvatske, do 1990. i Jugoslavije. Bio je urednik kulturne rubrike Vjesnika u srijedu, urednik i komentator Radio Zagreba, glavni urednik izdavačkog poduzeća Stvarnost. Osnivač je i direktor Sveučilišne naklade Liber (1970-1982), u kojoj je uredio desetke zapaženih i nagrađivanih knjiga i bio član uređivačkih odbora biblioteka Liber Croaticus, Temelji, Sabrana djela hrvatskih pisaca, Monografije-Biografije-Svjedočanstva i drugih. Urednik je hrvatskih izdanja slovenskog poduzeća Cankarjeva založba (1982-1990) te osnivač i urednik Novog Libera (1990-2014), u kojem je s rječnicima Vladimira Anića i Enciklopedijskim rječnikom hrvatskoga jezika pokrenuo izdavanje temeljnih djela suvremena hrvatske leksikografije. Napisao je pedesetak predgovora knjigama kojima je bio urednik ili nakladnik, više stotina novinarskih priloga  i više desetaka publicističkih i esejističkih radova u domaćim i stranim časopisima, a najviše u časopisu Erasmus, kojem je bio glavni urednik (1993-1998). Tekstovi su mu objavljeni u desetak različitih tematskih zbornika i u velikom katalogu uz izložbu Židovi na tlu Jugoslavije (1988).

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Tito – 2. izdanje”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *