Blog

Angie Thomas: Taj Hejt U Glavi | by Čitateljica

Pokret ”Black lives matter” nastao je 2012. godine nakon što je afroameričkog tinejdžera ubio policajac. Trayvon Martin bio je nenaoružan i nikome nije predstavljao prijetnju. Cilj pokreta nastalog zbog te pretužne i nepravedne situacije je borba protiv nasilja i rasizma, ali i da se čuje o brutalnosti i ubojstvima Afroamerikanaca od strane policije. Knjiga Angie Thomas ”THUG” priča je upravo o tome.

Starr ima samo šesnaest godina i u svom kratkom životu dva put je svjedočila događajima kojima nitko ne bi trebao svjedočiti bez obzira na godine. S deset godina ostala je bez prijateljice, a sa šesnaest bez prijatelja koji je ubijen njoj pred očima.

‘Roditelji me nisu odgojili da se bojim policije, samo da budem oprezna s njima. Rekli su mi da nije pametno micati se ako ti je policajac okrenut leđima.

Ali Khalil se miče. Prilazi svojim vratima.
Nije pametno raditi nagle pokrete.
Khalil ih radi. Otvara vozačeva vrata.
“Jesi dobro, Starr…”
Bam!
Jedan. Khalilovo se tijelo trzne.
Krv mu prsne iz leđa. Drži se za vrata da bi ostao na nogama. 
Bam!
Dva. Khalil zahropće.
Bam!
Tri. Khalil me pogleda, šokiran.
Pada na zemlju.
Opet imam deset godina i gledam kako Natasha pada na tlo.’

Ne znam jesam li više plakala na dio u kome se djecu koja žive u getu odmalena uči kako se moraju ponašati ako ikad dođu u susret s policijom ili na dio u kome je policajac upucao Khalila tri puta bez razloga. Kasnije su se tražili razlozi, no razloga NEMA. Starr koja je bila jedinim svjedokom tog brutalnog i tragičnog događaja morala je odlučiti. Biti glas koji nitko neće čuti ili glas koji će nešto promijeniti.

Kad odrastaš u getu mogućnosti ti zapravo i nisu velike i zato su Starrini roditelji odlučili svojoj djeci omogućiti sve što mogu. Upisali su ih u pretežno bjelačku školu udaljenu od doma, a sve kako bi djeca imala bolju budućnost. Zbog toga se Starr bori sama sa sobom, jer u školi je ona jedna Starr koja ima dečka bijelca, čije prijateljice su bjelkinje, a kad prijeđe prag svog naselja postaje druga Starr čiji otac je nekad bio vođa bande, a polubrat joj još uvijek živi s majkom koja je u vezi s drugim vođom bande. Njihovi obračuni, svakodnevna pucnjava, dileri na svakom uglu normalna su stvar u getu. No ubojstvo nenaoružanog mladića ne bi smjelo biti normalna stvar i na Starr je da upotrijebi svoj glas i da je se čuje.

Nažalost rasizam ide ruku pod ruku s predrasudama i mržnjom i to je ta mržnja koja se sije i zbog koje se događaju nezamislive stvari. A sve to potječe od neznanja i nerazumijevanja. I dokle god je tako ne može biti dobro. Crni životi su važni, i bijeli životi su važni. Svi životi su važni bez obzira na boju kože, ali dok jedni drugima gledamo boju kože i stvaramo predrasude prema njoj, nema pomaka i zato treba biti glasniji od hejta, glasniji i jači od mržnje koja se sije i koja na kraju sve sjebe.

‘Taj hejt u glavi kojim truješ djecu, na kraju sve sjebe.’

Izdavač: Fokus komunikacije d.o.o.

Prijevod: Ivana Šarić

Angie Thomas: Taj hejt u glavi

TAJ HEJT U GLAVI

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>