Blog

Angie Thomas: Taj Hejt U Glavi | by Svijet jednog knjigoljupca

Taj hejt u glavi (engl. The Hate U Give), popularnog naziva THUG, prvi je roman autorice Angie Thomas, koji je u RH preveden po prevoditeljici Ivani Šarić i objavljen u izdanju FOKUS na hit i to početkom ove godine.

Fokus je 2019. godinu počeo uspješno s hitovima koji će vam se zavući pod kožu dok si rek’o keks, kao što su Onaj pravi od Johna Marrsa i upravo THUG, o kojem sada čitate recenziju.

No, prije nego što napišem svoj dojam, pročitajte anotaciju:

„Šesnaestogodišnja Starr Carter spretno balansira između dva svijeta – sirotinjskog crnačkog geta u kojem odrasta i perspektivne ‘bjelačke’ škole u predgrađu, u koju su je upisali brižni roditelji.

No, cijeli njezin svijet prsne u milijardu krhotina one noći kad joj bijeli policajac pred očima ubije najboljeg prijatelja iz djetinjstva.

Khalil nije bio naoružan i nije predstavljao nikakvu prijetnju. Bio je samo dječak. S dvije jamice na licu. I golemim teretom odrastanja u crnačkoj četvrti.

Starr je svjesna da bi svojim svjedočenjem ugrozila sebe, obitelj, status koji je stekla u skupoj školi I sve ono što njezini roditelji godinama pomno grade.

Međutim…

Čemu nam uopće služi glas ako ćemo samo šutjeti?“

THUG je roman koji bi, po meni, trebao biti svrstan u popis obavezne lektire srednjoškolaca. To je roman kojeg bi trebao pročitati svaki muškarac i svaka žena, neovisno o dobi i rasi. To je roman koji prikazuje štetnost rasizma, ali ujedno prikazuje i kakvu moć može imati obitelj satkana od ljubavi, te kakva je hrabrost prisutna u jednoj srednjoškolki koja samu sebe pita: čemu nam uopće služi glas ako ćemo samo šutjeti?

Radnja počinje na tulumu u Garden Heightsu, crnačkoj četvrti koju pomno upoznajemo kroz cijeli roman, a čiji svršetak završava nečijim ubojstvom (što nije ništa čudno za ovu četvrt), pa je naša glavna junakinja – Starr Carter – prisiljena pobjeći s tuluma. Ona bježi sa svojim najboljim prijateljem iz djetinjstva – Khalilom, no njihova vožnja kući završava još kobnije nego tulum. Naime, Khalila pred Starrinim očima ubija bijeli policajac i to bez ikakva razloga.

Khalil je bio nenaoružan i nije učinio ništa krivo. No, samo jedan policajčev pogled na crnce u sumnjivoj četvrti bio je dovoljan da povuče okidač. Pa makar su to bili samo klinci u pitanju.

Ubojstvo nevinog mladog muškarca početak je ovog prekrasnog romana, a radnja je dinamična i napeta, u dijelovima humoristična, a zapravo vrlo poučna i dirljiva. Ovaj roman opisuje život Starr Carter i njezine obitelji nakon počinjenja ovog stravičnog zločina, a ujedno i crnački geto, što je meni bilo nešto novo i neobično jer nikad do sada nisam imala prilike čitati o životu usred crnačke četvrti u kojoj je „legalno“ ono loše, a „ilegalno“ ono dobro i normalno. Iako je to izrazito loša četvrt u kojoj nije neobično čuti pucnjeve usred bijelog dana, obitelj Carter je prekrasna obitelj i bilo mi je zadovoljstvo čitati o njima kroz cijeli ovaj roman. Mi ih kroz radnju ispričanu iz Starrine perspektive upoznajemo jako dobro, pa se s njima smijemo i veselimo, ali i plačemo i tugujemo jer im nije lako živjeti u takvo razorenoj zajednici čiji građani smatraju da bi se trebali držati zajedno, a zapravo se međusobno ubijaju i uništavaju, i to prvenstveno zbog sveprisutnih bandi i dilera.

Za navedeno ubojstvo izgleda da, nažalost, bijeli policajac neće odgovarati. U ovom svijetu, odnosno svijetu u crnačkom getu, bijeli ljudi ne odgovaraju za zločine počinjene nad crnim ljudima, a rasizam je opipljiv i gust kao magla. A upravo je rasizam glavna tema ovog romana i gusta magla kroz koju se mora probiti naša hrabra glavna junakinja.

Starr inače živi dvostrukim životom. Naime, ona potječe iz sirotinjskog crnačkog geta koji sam malo prije spomenula, a njezini brižni roditelji su nju i dvojicu njene braće upisali u perspektivnu bjelačku školu u predgrađu koju skupo plaćaju, a sve u cilju da njihova djeca imaju bolju budućnost od njih samih, a jedino im takva škola može pružiti izglede za takvu budućnost. Starr svjesno glumi osobu kakva zapravo nije, djelomično se srameći svojeg porijekla, a djelomično ga pokušavajući prikazati kao nešto lijepo, iako se takvim općenito među (bijelim) ljudima njezino porijeklo ne smatra. Naime, Starr je svjesna da bijelci crnce smatraju divljacima, a upravo to podcjenjivanje, što je i teški oblik rasizma, tjera Starr da mijenja svoj način govora i razmišljanja dok provodi vrijeme u školi. Ona čak ima i dečka bijelca, ali koliko god se trudila, Starr uvijek ima osjećaj da njezini školski kolege pocjenjuju nju i njezino porijeklo.

Ravnoteža, koju Starr godinama pokušava postići balansirajući između svoja dva svijeta, naprasno se prekine u toj kobnoj noći ubojstva njezina najbolja prijatelja. Tad počinju pobune crnaca protiv bijelih policajaca u obliku prosvjeda u njezinom getu, koji se pak pretvaraju u nerede, a Starr shvaća da bi svojim svjedočenjem mogla ugroziti cijelu svoju obitelj i sebe, odnosno svoj status stečen u školi. Tada shvaćamo zašto se ovaj roman popularno naziva THUG.

Naime, Thug Life se u ovom romanu objašnjava kao hejt – sustav koji je složen da radi protiv crnaca. Sve što crnci učine, okrenut će se protiv njih. Taj se hejt širi posvuda – po ulicama, u ljudskim osjećajima, u njihovim mislima. Taj hejt ugrožava ljude i psihički i fizički, a Starr postaje svjesna pravog značenja te riječi tek kad se nađe u centru zbivanja glavnih događaja u ovom romanu.

Starr je pod velikim emocionalnim stresom zbog svega što se zbiva oko nje. Ujedno je preplašena i ne zna hoće li imati hrabrosti svjedočiti o događaju koji se odigrao pred njenim očima, a kada joj je prijatelj preminuo na rukama, a uza sve to, ona želi posegnuti duboko u sebe i pronaći hrabrost da kaže istinu, no svjesna je da bi njezino svjedočenje moglo biti štetno za njezinu obitelj. Naime, u Garden Heightsu se cinkaroši kažnjavaju, a kako se sumnja da je Khalil bio diler, Starr bi morala progovoriti i o tome, a na taj će način privući negativnu pozornost bande na sebe i svoju obitelj.

Upravo je obitelj ono što našoj glavnoj junakinji daje snagu. Naime, obitelj Carter je jedna neobična obitelj u kojoj se sve govori jasno i glasno. U toj je obitelji ljubav glavni pokretač svih članova, a takvo nešto je bilo prekrasno i dirljivo za čitati. Svaki član obitelji nosi svoj križ na leđima i svatko od njih griješi, pa tako i roditelji, djeca, baka i ujak, no ova je obitelj satkana od ljubavi i nju ljubav pokreće, a upravo će ljubav i podrška obitelji dati snage našoj prekrasnoj, hrabroj Starr da svjedoči protiv bijelog policajca, iako se policije boji od malih nogu jer je tako naučena.

Iako je glavna tema romana rasizam, što je vrlo negativna ideologija koja danas u 21. stoljeću definitivno ne bi trebala postojati, no nažalost postoji, ovaj roman sačinjen je od lijepih motiva koji nam griju srce dok čitamo ovako dirljiv roman. Naime, glavna poruka romana je da ljubav definitivno može pobijediti sve, odnosno da ljubav uvijek obitelj drži na okupu i ljudima daje snagu u teškim trenucima. Upravo ljubav daje snagu Starr da izađe pred gomilu i kaže što se zaista dogodilo te noći kad je pred njezinim šesnaestogodišnjim očima ubijen njezin najbolji prijatelj. Upravo ljubav ubija taj hejt koji se širi posvuda, a iako u ovom romanu ima dosta prikaza nasilja, kako među odraslima, tako i među mladima, roman nam prikazuje da je ljubav rješenje za sve, a ne nasilje. Uz ljubav, kao glavni motiv romana, dolaze i hrabrost te prijateljstvo, a posebno se kroz radnju naglašava i da bi čovjek uvijek trebao učiniti ono dobro i ono ispravno, bez obzira na to kakav će biti ishod.

Teško mi je napisati smislenu recenziju koja neće otkriti previše a da vam ujedno objasni zašto mi je ovaj roman toliko odličan, odnosno zašto je prekrasan i zašto bi ga svatko trebao pročitati. Mislim da bi najbolje bilo da uzmete Taj hejt u glavi u svoje ruke i počnete čitati ovu zanimljivu i neobičnu knjigu na kakvu nećete naići često.

Moja iskrena preporuka!

Fokus, hvala vam na prilici da pročitam ovaj roman i napišem recenziju. Dragi knjigoljupci, uskoro će i jedan sretnik među vama imati priliku pročitati ga jer planiram darivanje.

Svi u okolici Siska, trk u Knjižara KORZO SISAK po svoj primjerak ovog romana! Nećete se razočarati!

TAJ HEJT U GLAVI

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>