Blog

Cristina Caboni: Tragom parfema | by Čitateljica

 

Tragom parfema je opojna, senzualna, uzbudljiva, baš pravi lijek za osjetila i melem za dušu vrsta knjige. Još kad bi iz njezinih listova izlazio miris nekog parfema, mislim da joj ne bi mogla odoljeti nijedna žena.

Uz glavnu protagonisticu Elenu, priča nas vodi u Firencu i Pariz vjerno nam opisujući krajolike, pa tako imate osjećaj da ste tamo. A kad tome dodate puno mirisa, puno opisa predivnih ruža, malo drame i ljubavi uz taman pravu dozu svega, knjiga postaje prava gozba za osjetila. Ja nisam baš tip za patetiku, ali u ovoj knjizi je dozirana s mjerom i razlogom, a ima i negativnih likova, ali u maloj dozi, taman dovoljno da zaslade priču.

Tragom parfema

Elena je oduvijek bila željna dvije stvari, ljubavi i nježnosti, što je posljedica napuštanja od vlastite majke koja se odrekla kćeri radi muškarca. I dok je odrastala s teretom majčinog napuštanja, uz nju je bila baka Lucia, koja ju je voljela i imala planove za nju.

U obitelji Rossini žene su imale dar, bile su ”nosovi” već stoljećima, samostalne, sebi dostatne i s prokletstvom stalne potrage za savršenim parfemom, no nijedna od njih nikad nije našla ono čemu je podredila život i za čim je vječno tragala. I zbog toga su Eleni njihov posao i vječna potraga, a što je ona trebala naslijediti, bili odbojni.

No može li se pobjeći od sudbine i onoga što ti je namijenjeno?

Nakon ljubavnog brodoloma Elena se seli u Pariz, postaje samosvjesnija, hrabrija i odluči se ne boriti protiv sudbine i baviti se onime od čega je uvijek bježala, a što joj je u krvi. A kad u priču dodamo kao u parfem novu notu u obliku visokog i kršnog Caila, uzgajatelja ruža, dolazi do eksplozije mirisa, i postaje intrigantno i zabavno.

Meni najviše zanimljiva je priča o Beatrice Rossini, začetnici obiteljske loze, te potraga za savršenim mirisom. Doslovce iz redaka ove knjige može se mnogo naučiti, a opisi su toliko opojni i uvlače sve dublje u priču i prava je šteta što nema još jedne dimenzije, jer vjerujem da kad bismo ovu knjigu mogli onjušiti, ne bismo je mogli izbrisati iz sjećanja, baš poput parfema. A poput parfema, ovu knjigu posebnom čini prava mjera svega.

”Miris ulazi u tebe zato što ga pozivaš disanjem, a onda slijedi svoj put. Ne možeš zaključiti hoće li ti se svidjeti. On putuje u jednoj drugoj dimenziji. Ne podređuje se logici ni razumu. Ali on će te zaposjesti i polagati pravo na apsolutnu istinu. Tada ćeš ga ili zavoljeti ili će ti se ogaditi. U tvom životu, međutim, neće biti ničeg autentičnog od tog prvog osjećaja. Zato što je to odgovor tvoje duše.”

Ljudska, topla i stvarna priča ispričana je tako da je možete osjetiti. Svaki osjećaj je doziran da dirne, svaki miris da prodre u dušu. Elenina fascinantna moć kojom s pomoću svog osjećaja mirisa raspoznaje ljude, njezina moć da upozna čovjeka, njezin preobražaj, opojne su note u parfemu. A kad nađete svoj miris, svoj parfem, uvijek mu se vraćate, baš kao što će se mnogi vraćati ovoj knjizi i njezinoj opojnosti.

Čitateljica

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>