Blog

Dean Koontz: Oči tame | by Veličanstvena knjiga

Roman “Oči tame” prvi put je objavljen 1981. godine. No, s dolaskom korona virusa, povuklo se pitanje je li moguće da je ovaj roman predvidio ovu epidemiju? Moram priznati da sam ga zbog te silne strke oko korone neko vrijeme držala po strani. Jednostavno ga nisam htjela čitati, posebno zbog toga što me sve te “razvikane” knjige u velikoj mjeri znaju razočarati.

No, ovoga puta ni najmanje nisam ostala razočarana. Dapače, roman mi se jako dopao. Radnja je jako zanimljiva, pomalo djeluje strašno, ali kupila me od prvog trenutka.

Danny Evans izgubio je život u nesreći na planini Sierra Nevade zajedno sa svojim prijateljima i trenerom. Nitko nije preživio. No, godinu dana kasnije njegova majka je počela doživljavati paranormalne stvari koje su sve navodile na istu poruku, a to je NISAM MRTAV. Nije mogla vjerovati da bi je netko proganjao smrću vlastitog sina za kojim žaluje, posumnjala je čak i na bivšeg muža, ali sve sumnje su brzo odagnate. No, o čemu se tu zapravo radi, odakle sve te čudne poruke i pojave, tek treba saznati. U potragu za odgovorom uputit će se sve do ledene planine u kojoj je dječak nastradao, ni ne slutivši da bi mogla otkriti zastrašujuću tajnu koja može promijeniti svijet.

Čini mi se… ne samo kao da me netko gleda… nego nešto još više… kao da osjećam nekakvu prisutnost… kao da kraj mene stoji nešto što ne mogu vidjeti, ali mogu osjetiti težinu, pritisak u zraku… kao da mi se približava.

Posebno me se dojmila Tina, junakinja ovog romana. Ona je pravi primjer majke lavice. Ona je borac, ona nikad ne odustaje. I rukama i nogama borit će se za svoje dijete i koliko god prepreka bilo na njenom putu, ona ne posustaje. Penjat će se i padati, ali uvijek će pronaći način kako dalje, kuda krenuti, što napraviti…

Ako čovjek ubija samo radi zadovoljstva, ako ubija samo radi ideala kao neki od onih luđačkih revolucionara o kakvima čitamo u novinama, onda je to divljaštvo… ili bezumlje. Ovo tvoje je totalno drukčije. Nagon za samoodržanjem jedan je od najmoćnijih koje nam je Bog dao. Stvoreni smo za preživljavanje, čak i ako radi toga moramo nekoga ubiti.

Kad bismo govorili o žanru, ne bih se mogla odlučiti za samo jedan. Ovo je jedan odličan psihološki triler uz primjese paranormalnog, ali svakako ima tu i dijelova koji bi ga mogli djelomično svrstati i pod horor. Radnja je napeta, što pridonosi činjenici da se ne odustaje tako lako od čitanja. Znatiželja za otkrivanjem konačne istine vukla me je dalje, tako da sam poprilično brzo pročitala roman, a ono što me je zanimalo dočekalo me je na samom kraju. Odlična autorova strategija da kupi svu pozornost čitatelja!

Što se poveznice sa korona virusom tiče, ovo je odličan primjer na kojem možemo vidjeti koliko nam drugi, nažalost, kroje sudbinu. Svi ti umjetni virusi izazvani su namjerno u tamo nekom laboratoriju, i “kao slučajno” pušteni u svijet. Pobjegli kao majmun iz zoološkog vrta. Nažalost, svjedočimo i svjedočit ćemo i dalje tim opakim, nehumanim djelima dok god se (ako se uopće) ne izborimo na globalnoj razini protiv tih pojedinaca “na tronu”.

Problem je u tome što ovakav posao privlači stanovite luđake, zbog tajnosti i osjećaja moći, jer stvaraju oružje koje može pobiti milijune ljudi.

Moju veliku preporuku za ovu knjigu imate. Mene je zaista zaintrigirala i držala pažnju do samoga kraja. Koontz je to odlično odradio.

Oči tame – Dean Koontz

Oči tame

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>