Fredrik Backman: Medvedgrad | by Books&Sweets 15/04/2019

”Medvedgrad” je impresivna priča koja će vas obuzeti već od prve stranice, a bavi se fizičkim, psihičkim i emocionalnim utjecajem natjecateljskih sportova na mlade koji se njima bave. Nezaboravna radnja o životnom putovanju, gubitku, obiteljskim dramama, prijateljstvu i hrabrosti. Likovi su dobro poznati, upravo oni iz našeg okruženja. ”Medvedgrad” je priča s karakterom, priča o društvenim sukobima, klasnoj podjeli i slabostima grupnog mentaliteta. Dirljiva priča i ujedno prva knjiga ovog autora koju sam imala prilike pročitati. Do sada su kod nas prevedene četiri njegove knjige: ”Čovjek zvan Ove””Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao”, spomenuti ”Medvedgrad” i najnovija ”Britt-Marie je bila ovdje”, sve u izdanju Fokus na hit.

Radnja se odvija u Švedskoj, u malom hokejaškom gradu koji se bori ostati na površini dok se moderni svijet kreće naprijed. U njemu su radna mjesta rijetka, a obitelji odlaze jedna po jedna. Čitatelj kroz knjigu prati kako djelovanje jedne osobe utječe na svakoga u ovom malenom gradu. Ovdje djeca počinju igrati hokej čim prokližu, a hokejaši su slavne osobe grada i dobivaju sve pogodnosti i privilegije koje dolaze s tim. Zvijezda hokejaškog tima je uključena u zločin i svačija odanost se dovodi u pitanje. Što je važnije, novac ili ljudi?

Ova knjiga ima tu čudnu adrenalinsku vibru, začarat će vas svijet ”Medvedgrada” i samo ćete o njima razmišljati dok ju budete čitali. Backman ima nevjerojatnu sposobnost pisanja snažnih atmosferskih romana koji nas podsjećaju što je ljudski i da su suosjećanje i ljubaznost temelj čovječanstva. Natjerat će vas da mislite, da plačete, a ova priča će i nakon čitanja još dugo ostati u vašim mislima. Sjajna knjiga i jako mi se svidjela priča o ovom gradiću i ljudima kojima je hokej sve u životu. Njihovo zajedništvo je ono što ih pokreće.

Medvedgrad – Frederick Backman

Medvedgrad

« Riley Sager: Preživjele | by Knjigograd
Angie Thomas: Taj Hejt U Glavi | by Knjiški zmaj »