Fredrik Backman: Medvedgrad | by Čitam Gledam Slušam 18/03/2019

Maleno mjesto na samom sjeveru, u šumi, većinu godine u mraku, svi se poznaju, ponekad i predobro. Mnogi su zapeli, ali ne znaju se izvući. Ili ne žele. Ili ne mogu. Dobrodošli u Medvedgrad. Medvedgrad živi za hokej i čeka dan kada će juniorska momčad postati prvak. Kevin je najveća zvijezda, sedamnaestogodišnji sin dvoje perfekcionista koji mu oduvijek postavljaju vrlo visoku ljestvicu, od škole do hokeja. Ali topline u ovoj obitelji jako nedostaje. Njegov je najbolji prijatelj Benji, čudak dobrog srca, odrastao s majkom i tri sestre u obitelji punoj ljubavi. Ni Kevin ni Benji nisu sretna djeca. Hokej je ono iza čega se skrivaju. Maya je petnaestogodišnja kćer menadžera kluba Petera i uspješne odvjetnice Kire, a dane provodi svirajući gitaru i družeći se s najboljom prijateljicom Anom.

Život u Medvedgradu nije lagan. Muškarci razmišljaju jedino o hokeju, također i poneke majke talentiranih dječaka, dani se provode u smišljanju strategija na terenu, ali i u životu. Peter ima težak zadatak, Kira je zarobljena u tom sićušnom mjestu na koje se nije nikada navikla, a mnoštvo se drugih likova također mora svakodnevno boriti s mnogim neugodnim situacijama. Amat i njegova majka Fatima su neprestano izloženi ruglu zbog vlastitog podrijetla i siromaštva, Bobo je dobričina koja se skriva iza glasne vanjštine, Sune je stari trener koji osjeća što mu slijedi, a David njegov nasljednik koji se također bori s vlastitim demonima.

Jedna će večer promijeniti cijeli grad, uništiti mnoge živote.

Backman je još jednom pokazao svoju neiscrpnu maštu i vještinu pisanja. Medvedgrad je složeno i vrlo detaljno djelo koje se može secirati i o kome neće nedostajati rasprava. Medvedgrad nije samo mjesto u Švedskoj, to je mjesto u svakoj državi. Jedna zabačena točka koju svi gledaju s visine. Zajednica puna predrasuda, osuđivanja, tračeva. Jedina svjetla točka je sport, ali u pozadini se opet kriju tajne i spletke. Ljudi su povezani sportom, veliki su navijači te se kroz tu strast njihova prava lica vrlo brzo pokažu. Isfrustrirane supruge čiji muževi razmišljaju samo o pobjedi kluba, nesretni dječaci koji moraju opravdati mjesto u prvoj skupini, djevojčice koje kao da ni ne postoje, jer hokej je igra za muški spol. Ali ta djeca imaju život i izvan leda, a njega je ovdje vrlo teško živjeti.

“Ne možemo zaštititi svoju djecu.” – rečenica koje se svaki roditelj najviše plaši. Koliko god se trudili, podržavali ih i bili tu kad nas trebaju, nikada ne možemo ni pojmiti što se sve u jednom trenutku može dogoditi. Trenutku koji mijenja živote, uništava ih do te mjere da ne znate ima li povratka.

Ovaj je roman prepun slojeva koje se treba polako otkrivati, neiscrpna je podloga za duge rasprave, podijeljene strane i žustre komentare. Snažan i potresan, s jedne strane slavi ljude, pokazuje snagu roditelja, a s druge otkriva najveće ljudske slabosti. Pokazuje ono što nam društvo nameće, razotkriva jednu tamniju Švedsku, drukčiju od one prikazane u javnosti. Svugdje postoje isti problemi, jednake predrasude, samo ih neki bolje skrivaju. A u Medvedgradu je puno toga skrivenog. Osim roditeljske ljubavi. Ona je nit vodilja u svom ovom košmaru. Nije uvijek izražena, ali je uvijek prisutna.

Za Medvedgrad treba biti spreman, i pročitati ga, ali i kasnije sve si posložiti i pustiti da se slegne. Hokej je ovdje samo maska, jedan vrlo važan aspekt, ali i okidač za prikaz stvarnog života.

Medvedgrad

« Thomas Enger: Unakažen | Svijet jednog knjigoljupca
Fredrik Backman: Čovjek zvan Ove | by Čitam Gledam Slušam »