Fredrik Backman: Medvedgrad | by Učiteljica čita 09/10/2020

Medvedgrad je gradić usred šume čiji su stanovnici usredotočeni samo na hokej, nemaju razvijen turizam, rudnike ili industriju, samo veliku nezaposlenost, hladnoću i tamu. Hokej je jedina stvar koji održava grad na životu, sva događanja vezana su za njega i bez njega vjerojatno ne bi bilo niti grada, a nitko od stanovnika ne bi bio isti bez tog sporta. To je grad čiji se stanovnici bude neuobičajeno rano jer znaju da se moraju pokrenuti prije velikih ako žele ugrabiti makar i mrvicu šanse, znaju da se u Medvedgradu ne može živjeti, već samo preživjeti.

Ožujak je i juniorska momčad igra polufinale najvećeg omladinskog turnira u zemlji, stanovnici sve nade polažu u njih, vjerujući da bi njihova pobjeda mogla dovesti u grad još neke sadržaje. Upoznajemo glavne igrače kluba, buduće nade, njihove trenere, upravu i brojne druge likove koji su od velike važnosti za ovu priču i čije sudbine se neprestano isprepliću. Maya je kći glavnog menadžera kluba, 15 joj je godina i njezine najveće ljubavi su glazba i gitara. Ona mrzi hokej, ali shvaća zašto ga ostali vole jer je sport samo drugačija vrsta instrumenta od njezine gitare. S druge strane, Amat i Kevin obojica obožavaju hokej, i to im je možda jedina zajednička poveznica. Amat će uskoro napuniti 16 godina, živi s majkom koja radi kao spremačica u klubu i od svoje plaće mu ne može priuštiti svu potrebnu opremu za igru. Ipak, vežu ih neizmjerna ljubav, zajedništvo i sloga, zapravo sve ono što je izostalo u obitelji Erdahl čiji je sin Kevin najveća klupska nada. Jedino što on može dobiti od svojih roditelja jesu novac i nezadovoljstvo kada sve svoje zadaće ne odradi sa savršenim ishodom. Istaknute likove, ali i sve ostale stanovnike Medvedgrada veže ljubav prema hokeju i svi su spremni učiniti neophodno za dobrobit kluba. No, ubrzo uviđamo da niti u sportu nije sve lijepo kao što se naizgled čini, ne igraju svi pošteno i za to ne bivaju uvijek kažnjeni.

Ovo je knjiga čija me uvodna rečenica jednostavno zarobila i obećala čisti užitak. Reći ću odmah da su sva očekivanja bila ispunjena, od prve pa sve do posljednje stranice ova knjiga me zaokupila i nije dozvolila da razmišljam o bilo čemu van nje. Autor me oduševio svojim pisanjem kod knjige „Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao“, ali nakon ove knjige javila se neka posebna ljubav prema njegovom radu. Izvrsno izgrađeni likovi, napeta i zanimljiva priča, životne situacije, neizvjesnost i rečenice „iz budućnosti“ koje daju naslutiti u kojem smjeru je život odveo glavne junake samo su neki od razloga zbog rađanja te ljubavi.

Budući da živim u malenoj sredini bilo mi je lako shvatiti usredotočenost stanovnika Medvedgrada na hokej. Autor je izvrsno predočio u kolikoj mjeri jedna sporedna stvar može utjecati na živote ljude. Na mlade igrače se, iako proživljavaju dane slave, stavlja preveliki pritisak. Kod njih jednostavno izostanu dani razbibrige, vesela i opuštena druženja te igra u kojoj nije cilj pobijediti nego se samo zabaviti. Usredotočeni su na pobjedu i uspjeh koji sa sobom nose i neke negativne posljedice. Neki od njih postaju preambiciozni, bahati, uobraženi, postaju nedodirljivi i smatraju da mogu imati što i koga žele, znaju da mogu griješiti i ne biti kažnjeni. S druge strane, njihovi roditelji svoje živote i planove ostavljaju po strani i počinju uspjehe i poraze svoje djece doživljavati osobno. Zbog toga vrše još veći pritisak na njih, što često dovodi do otpora i drugih neželjenih posljedica.

Ovo je jedna izvrsna priča o sportu, međusobnoj povezanosti i odanosti sportaša, utjecaju sporta na igrače i ostale građane, priča o odgoju i greškama koje se potkradu odgajajući mlade sportaše, o nepravdi i praštanju, sekundama koje mijenjaju živote. Od sveg srca vam preporučujem ovu knjigu.

Medvedgrad, Fredrik Backman

Medvedgrad

« Jo Nesbø: Kraljevstvo | by Bookworm Maja
Fredrik Backman: Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao | by Učiteljica čita »