Blog

Fredrik Backman: Mi protiv vas | by Knjigolegica

„Mi protiv vas“ nastavak je romana „Medvedgrad“ švedskog megapopularnog autora Fredrika Backmana. Premda se može čitati kao samostalan roman, za potpun dojam i apsolutno uživanje u ovoj priči, bilo bi dobro prvo pročitati „Medvedgrad“.

Ovo je priča koja nastavlja tamo gdje je „Medvedgrad“ stao.

Medvedgrad je poprilično nepristupan gradić u kojemu žive naoko zatvoreni, ali u stvarnosti velikodušni ljudi koji nose srce na dlanu. Većina ih zapravo nosi srce na svojim hokejaškim dresovima.  Nekad su svi bili isti. Svi su svojim cijelim bićem navijali za medvedgradski hokejaški klub. Tada se nešto loše dogodilo i sada su Medvedgrad i svi njegovi stanovnici podijeljeni.

Sada je Medvjed protiv Bika – Medvedgrad protiv Heda, susjednog grada. I njihova su se srca raspukla.

Život Petera Anderssona definirao je hokej. Biti GM u medvedgradskom timu je sve što zna. Iako su on i njegova obitelj izgubili gotovo sve prošle godine, do sada je mogao računati hokej. Kad dobije drugu priliku da spasi svoj tim, Peter prolazi kroz novi niz nevolja jer sada se politika uvukla u hokejaški tim i Peterov život.

Posljednjih godinu dana dvanaestogodišnji Leo Andersson sjedio je na margini i gleda kako se njegova obitelj raspada. Prvo sestra Maya, a sada i njegovi roditelji. Odlučuje da je vrijeme za sjedenje i gledanje je prošlo. Kreće u akciju koja će imati dalekosežne posljedice.

Maja i Ana najbolje su prijateljice. Misle da sve dok imaju jedno drugo, mogu preživjeti bilo što. No, jedan okrutni potez jedne od djevojaka stavit će prijateljstvo na kušnju, a Medvedgrad će se obojati mržnjom.

Klub dobija novog trenera kakvog baš nitko nije očekivao. A karizmatični Benji, mnogima omiljeni lik „Medvedgrada“, dodatno će podijeliti već raskoljeni grad. Jer tko može ostati ravnodušan kad je Benji u pitanju?

Tu su još i Ramona i njezini dečki iz Čopora koji žive za hokej i koji više ne namjeravaju stajati sastrane i gledati kako njihov omiljeni klub propada.

„Mi protiv vas“ izazvat će u vama mnoštvo emocija.  To je Backmanova supermoć, taj transfer emocija koje osjećaju njegovi likovi na čitatelja. Ljutit ćete se, biti zabrinuti, euforični, duboko žalosni, plakat ćete i smijati se naglas. Njegove knjige ne poznaju ravnodušnost, a s obzirom da sam pročitala sve koje je dosada napisao, usudim se reći da je ova bila dosada nejveći emocionalni roller-coaster. Likovi iz ove duologije dugo ostaju s vama jer imate osjećaj da su stvarni, sa svim svojim manama i vrlinama, željama i neuspjesima i tom silnom ljubavi prema hokeju zbog koje ga i čitatelj nekako zavoli, čak ako, kao ja, nikad nije pogledao čitavu hokejašku utakmicu.

Backmanov stil pisanja je jedinstven i održava čitateljevu pozornost svojim kratkim rečenicama punim života. Koliko god emocionalno teški bili ponekad neki dijelovi priče, njegov je stil pisanja poput ruke koja vas obgrli i utješi. Nevjerojatan pisac! I nevjerojatno dobra knjiga koju živite dok ju čitate i o kojoj ćete još dugo, dugo razmišljati.

Mi protiv vas

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>