Blog

Fredrik Backman: Mi protiv vas | by Throne of Bookaholic

Švedski autor Fredrik Backman pravi je dokaz da Skandinavci ne pišu samo izuzetne trilere i kriminalističke romane. Kroz prethodne romane, Backman nam je dokazao koliko vješto zna upravljati ljudskim emocijama, stvarajući tako duboko i dobro razrađene likove da se ponekad možemo i sami prepoznati u njima, ili možda nekog nama bliskog, da suosjećamo s njima, da se smijemo i plačemo kad je to potrebno.

Godinama sam slušala niz preporuka, oduševljenih dojmova i riječi hvale za Backmana. Sjećam se da sam pomislila što to njegovi romani sadrže da uzrokuju toliko oduševljenje među čitateljima. Ubrzo sam se upoznala s njegovim romanima i doznala odgovor na to pitanje te se pridružila grupi Backmanoljubaca.

Backman je u Medvedgradu progovorio o vrlo teškim i potresnim temama koje nažalost postaju sve češći i veći problem u današnjem društvu. Njegov svojevrsni nastavak, Mi protiv vas, jednako je bitan, ako ne i bitniji. Priča je to o onome što se dogodilo poslije; od jednog ljeta do naredne zime. S ovim romanom nastavljamo tamo gdje smo s Medvedgradom stali. Pripremite se za jednu ozbiljnu, ali i toplu priču.

83751057_495971877728222_582871403309563904_o

Još uvijek oporavljajući se od šokantnih događaja i njihovih posljedica s kojima su se suočili posljednjih nekoliko mjeseci, stanovnici Medvedgrada se potiho mole za svjetlo na kraju vrlo mračnog tunela. No, kad počnu kružiti glasine da će im njihov suparnik, susjedni gradić Hed, oduzeti poslove i njihovu voljenu hokejašku momčad, započet će luda trka za novcem, moći i opstankom. Pokrenut će se i niz nesretnih događaja koji će na neki način utjecati na apsolutno svakog stanovnika Medvedgrada. Mlađi ili stariji, sportaš ili poslovni čovjek, nebitno. Svaki stanovnik odabrat će stranu te će se spremno boriti za svoj tim i svoj grad.

_Jeste li kad vidjeli kako grad pada_ Naš je pao. Kasnije ćemo prepričavati da je nasilje stiglo u Medvedgrad ovog ljeta, ali to je laž, nasilje je već bilo tu. Jer ponekad se tako lako međusobno mrzimo da je nepojm

Usred cijelog tog kaosa, nekoliko tinejdžera će se boriti ne samo s vlastitim demonima, već i s potrebom da učine nešto za svoj voljeni grad. Svatko od njih će na svoj način pridonijeti usponu i padu grada. Neki od njih će postati dio novog hokejaškog kluba te će uložiti i zadnji atom snage za sport koji vole. Ostali će pak postati hrana za lokalne tračeve, izrugivanje i maltretiranje. Sve to će ih na neki način oblikovati, promijeniti i potaknuti na neočekivane odluke. Ali u konačnici, svi će naučiti vrijedne lekcije o povjerenju, prijateljstvu, obitelji i zajednici. Lekcije koje će živjeti s njima zauvijek.

_Jeste li kad vidjeli kako grad pada_ Naš je pao. Kasnije ćemo prepričavati da je nasilje stiglo u Medvedgrad ovog ljeta, ali to je laž, nasilje je već bilo tu. Jer ponekad se tako lako međusobno mrzimo da je ne (2)

Mi protiv vas nije roman o hokeju. Ne. Ovdje je riječ o nečem mnogo bitnijem. Backman je ponovno uspio zadržati onu jedinstvenu, prepoznatljivu čar kojom zrače i ostale njegove knjige. Još jednom je uspio u meni probuditi različite emocije i opravdati svoje mjesto među najboljim i najzanimljivijim autorima na svijetu. Mi protiv vas pokazat će vam kako zajednica liječi, kako se obitelji oporavljaju i kako pojedinci rastu.

Iako je Mi protiv vas svojevrsni nastavak Medvedgrada, nije nužno prvo pročitati Medvedgrad da bi se mogla pratiti radnja novog romana. Backman se kao vanserijski pripovjedač pobrinuo za to da budete u toku, odnosno u novom romanu je objašnjeno što se sve dogodilo u Medvedgradu. Ali, zbog potpunog dojma, moja topla preporuka je da ipak čitate redom. Backmanovi romani se ne propuštaju. 🙂

_Jeste li kad vidjeli kako grad pada_ Naš je pao. Kasnije ćemo prepričavati da je nasilje stiglo u Medvedgrad ovog ljeta, ali to je laž, nasilje je već bilo tu. Jer ponekad se tako lako međusobno mrzimo da je ne (1)

https://throneofbookaholichome.wordpress.com/2020/02/07/mi-protiv-vas-fredrik-backman/?customize_changeset_uuid=c52348b5-5435-471a-a7bf-0c17a6c5b47f&customize_autosaved=on

Mi protiv vas

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>