Blog

Fredrik Backman: Svakog jutra put do kuće sve je duži | by Čitateljica

Backman je kod hrvatskih čitatelja dosegnuo jedan status koji rijetki uspiju. Njegovim knjigama veseli se i staro i mlado, a svaka nova očekuje se s velikim oduševljenjem. Ni ova knjižica nije iznimka. Ja s njegovim knjigama imam pomalo kompliciran odnos, nisu mi sve podjednako dobre, i dok su me neke oduševile i ubacile u vrtlog emocija, neke druge su mi bile sasvim prosječne, ako ne i posve zaboravljive.

Svakog jutra put do kuće sve je duži kratka je novela, nešto što je dragi nam Fredrik zapisao kao priču da ne bude zaboravljena, a ne da postane knjiga. I vidi se da je ona samo to, priča. Priča koja je možda trebala biti kostur na kojem će sagraditi nešto veće, novog Ovea ili novi Medvedgrad. Priča koja iako je tek kostur ima ono nešto, i koja s to malo udara na prava mjesta, ali da bi bila prava, velika, kompletna fali joj još riječi. Riječi koje bi me natjerale da sjednem i pročitam petstotinjak stranica koje nam je tako nesebično Backman poklonio.

 Ovako sam samo shvatila da ga ne volim u ovoj formi jer zakinuo me za doživljaj, zakinuo me za sve one osjećaje kroz koje želim da me svojom pričom provede, zakinuo me za svjetove koje želim da mi svojim riječima stvori. Ovako imamo djeda i unuka koje nismo pošteno ni stigli upoznati, a već nam ih je oduzeo, a njima, ponajviše djedu oduzeo je ono bez čega će brzo ostati jer svakog dana put do kuće sve je duži. A nas podsjetio na neminovno starenje, na gubitak pamćenja, na gubitak uspomena, na gubitak priča koje nam svakom svojom knjigom daruje.

No još jednom je unatoč svemu pokazao kakav je virtuoz i s malo riječi, i kako zna pronaći priču u ljudima, te kako razumije ljudsku prirodu na kojoj je opet izgradio malu, a zapravo veliku knjigu kojom nas podsjeća da je stvaranje uspomena dar koji nam je dan i u kojem trebamo maksimalno uživati svakoga dana, zato što jednog dana možda više nećemo moći.

Fredrik Backman: Svakog jutra put do kuće sve je duži

Svakog jutra put do kuće sve je duži

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>