Blog

Fredrik Backman: Sve što moj sin treba znati o svijetu | by Čitateljica

Fredrika Backmana upoznali smo kroz njegove knjige. Od prve, Ovea, preko Bakice, Britt – Marie, pa do sad prevedenog Medvedgrada, Backman je čitatelje osvajao posebnim pričama. Pričama o životu, ljubavi, smrti, prijateljstvu, zajednici i zajedništvu, i sa svakom nam malo pomalo davao dio sebe kroz svoju fikciju. Tek s ovom knjigom, zbirkom eseja koje je napisao svome sinu, prvom djetetu i svojoj supruzi imamo priliku upoznati pravog Fredrika Backmana. I meni se Fredrik Backman sviđa.

Sviđa mi se kako piše, kakve priče nam nudi, ali sviđa mi se i ovaj Backman, prvi put ogoljenih osjećaja i to u situaciji s kojom se mnogi ljudi mogu poistovjetiti, prvo roditeljstvo, prva briga za još jednu osobu. Ja osobno ne, ali shvaćam sve što je ovom knjigom želio reći i poručiti, ne samo svome sinu i supruzi nego svima.

Kroz eseje i kratke crtice iz života novopečenog oca saznajemo kako je to naći se u toj ulozi, koje sve mudrosti stečene kroz život želi prenijeti svom potomku, a sve na backmanovski način, kroz humor, kroz mnogo, mnogo humora. I tu zapravo Backman rastura, jer pretpostavljam nije teško napisati knjigu savjeta za roditelje u stilu morate ovo ili ono, ili očekujte ovo ili ono. Zapravo jedino što možete očekivati je neočekivano. Od borbe s prljavim pelenama, do sadržaja istih na svim mogućim mjestima, kroz priče iz parka, do prenošenja životnih saznanja tom malom nemoćnom biću za koje ste odgovorni.

Upoznavši ga na ovaj način  tek sad su mi još jasnije njegove fikcionalne priče. Kroz ove eseje koji su na neki način oda i ljubavna pisma supruzi i sinu, Fredrik Backman pokazao je kako u stvarnom životu skuplja priče, sitnice koje onda ukomponira u priče kojima nas osvaja. Sve životno, sve promašaje i pogreške, sve pokušaje, svu ljubav i nježnost iz svojih svakodnevnih odnosa ukrade i ubaci u knjige koje mi jedva čekamo čitati.

‘Sve što moj sin treba znati’ čita se u jednom sjedenju uz popodnevnu kavu, samo treba pripaziti da vam na nekim dijelovima ta ista kava ne bi izletjela kroz nos. Ako volite njegove knjige, pa ako ih i do sad niste imali priliku čitati, ovo je knjiga kojom će vas autor osvojiti. U manje od dvjestotinjak stranica upakirao je cijeli svoj svijet, svijet kojim će vas nasmijati, ali moguće i izazvati knedlu u grlu, rasplakati možda – mene ne, moj kamen je pretvrd da bi pustila suzu – ali će vam dati materijala za razmišljanje ili možda i prisjećanje vaših trenutaka. U svakom slučaju nemojte propustiti saznati što sve njegov sin treba znati u životu.

https://citateljicablog.wordpress.com/2019/11/04/fredrik-backman-sve-sto-moj-sin-treba-znati-o-svijetu/

https://fokusnahit.com/proizvod/sve-sto-moj-sin-treba-znati-o-svijetu/

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>