Blog

Fredrik Backman: Sve što moj sin treba znati o svijetu | by Throne of Bookaholic

Švedski autor Fredrik Backman pravi je dokaz da Skandinavci ne pišu samo izuzetne trilere i kriminalističke romane. Kroz prethodne romane, Backman se u mojim očima pokazao kao pravi majstor toplih ljudskih priča. Iznova je svaki put uspio vješto upravljati ljudskim emocijama, stvarajući tako duboko i dobro razrađene likove da se ponekad možemo i sami prepoznati u njima, ili možda nekog nama bliskog, da suosjećamo s njima, da se smijemo i plačemo kada je to potrebno. Backman je autor čije knjige, čak i kada govore o pomalo teškim temama, podižu raspoloženje.

Sve što moj sin treba znati o svijetu zbirka je epizoda iz životne faze koja je ostavila dubok trag na autora. Backman je zbirku posvetio svome sinu, a sadrži priče s prve crte jednog od najstrašnijih iskustava koje prosječni muškarac može doživjeti: prvog očinstva.

74694868_433463333979077_471716614601965568_n

Kao i u autorovim prethodnim romanima, u ovoj zbirci također možemo prepoznati onu karakterističnu, bogatu, dobro razrađenu karakterizaciju likova. No, ovoga puta autor karakterizira samoga sebe. Stoga, zahvaljujući zbirci, prvi put možemo u cijelosti upoznati Backmana kao osobu. Backman tako priznaje kako je i on kao novopečeni roditelj radio početničke greške te iskreno govori o svojoj nesigurnosti i ranjivosti, hrabro se bori s teškim temama i razgovorima kao što su muževnost, ljubav te dobro i zlo.

Iako je u zbirci sadržaj prepun humora, prisutni su i određeni Backmanovi strahovi. Primjerice, u jednom poglavlju Backman spominje važnost pronalaska sportskog tima. Nije uopće bitno hoće li njegov sin voljeti sport ili ne. Stvar je u tome što je Backman na vlastitom primjeru naučio na koji sve način sport može povezati ljude i otvoriti mnoga vrata. Želi da se njegov sin druži s prijateljima, a sport vidi kao laku ulaznu točku. No, u konačnici priznaje kako je najbitnije da mu sin radi sve ono što ga čini sretnim, neovisno o tome što će tko reći. Backman će s veseljem prihvatiti sve što njegov sin bude volio i želio raditi, samo postoji onaj određeni strah i nesigurnost da će to biti nešto što nije autorovo područje, poput umjetnosti, mode ili računala.

“Ne bojim se reći da te volim. Samo me sve ostalo toliko straši da ti to ne mogu opisati.”

Backman u zadnjem poglavlju s nama i sa sinom dijeli svoje najtraumatičnije iskustvo u životu. Iskustvo koje ga je naučilo kako je život zapravo igra koja se sastoji od centimetara te kako se toliko toga u sekundi može promijeniti. Vjerujem da je to iskustvo jedan od glavnih razloga zbog kojih autor za svoje romane bira određene teme.

Sve što moj sin treba znati o svijetu zbirka je koja se čita u jednom sjedenju. Uz određenu dozu humora, ozbiljnosti i topline, autor je stvorio zbirku dugačkih eseja i šaljivih bilješki koje bi svi trebali pročitati, bez obzira bili roditelji ili ne. Kao i sva prethodna Backmanova djela, i ova zbirka će vam ostati u lijepom sjećanju.

“Želim da shvatiš kako te neću pokušavati navući na razmišljanje da u svijetu nema zla. Ima ga. Svijet se katkad čini kao mjesto puno neshvatljivog, nerazumnog, neprihvatljivog, neumoljivog zla. Nasilja i nepravde i pohlepe i bijesa.
Ali također je pun i drugih stvari. Malih stvari…
Samo trebaš odlučiti na kojoj strani želiš biti. Kojoj hrpi želiš pridonijeti.”

https://throneofbookaholichome.wordpress.com/2019/11/09/sve-sto-moj-sin-treba-znati-o-svijetu-fredrik-backman/?customize_changeset_uuid=c52348b5-5435-471a-a7bf-0c17a6c5b47f&customize_autosaved=on

Sve što moj sin treba znati o svijetu

 

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>