Blog

Guillaume Musso: Djevojka iz Brooklyna by Foptica

JESMO LI ZAISTA U STANJU ČUTI ISTINU?

“Trebao sam prestati i odustati od tog razgovora, ali se on nastavio. Nisam te štedio. Osjećao sam da ćeš mi ovog puta nešto reći. Bockao sam te, metodično, sve dok te nisam toliko iscrpio da se više nisi mogla braniti. ‘Jedino što tražim je istina Anna.’ – ‘Istina! Istina! Ponavljaš tu, jedno te istu riječ, ali… Jesi li se ikada zapitao hoćeš li je moći podnijeti? Istinu?’

Zanima vas kako naoko bezazleno inzistiranje na temama iz prošlosti može otvoriti vrata pakla? Glavni junak ove priče to je spoznao na najbolniji mogući način. Tko je atraktivna mlada žena s kojom je počeo graditi budućnost i s kojom se činilo da sve ima smisla? Iako je svi traže, nitko ne zna tko je ona zapravo. Točnije, djevojku iz Brooklyna najbolje i najprije upoznaje sam čitatelj… Senzacionalni roman jednog od najčitanijih svjetskih autora, dramatična je priča o prošlosti koja sustiže sadašnjost. I postaje brža…”

“Djevojka iz Brooklyna” je prvi roman od Mussa koji sam uzela u ruke. Iako sam već davno čula za njega, nisam imala priliku pročitati njegove radove. Cijelo vrijeme sam mislila kako su to sve ljubavni romani, jer ruku na srce, naslovnice a i sami naslovi vode u tom smjeru.

Musso nas na samom početku ubacuje u svađu koja se događa na romantičnom putovanju, između dvoje glavnih likova – Anne Becker i Raphaela Barthelemya.

Nakon što ju Raphael prisili da mu kaže nešto više o svojoj prošlosti, Anna mu pokazuje šokantnu sliku govoreći kako je ona kriva za to. Užasnut, nerazmišljajući odlazi na kratko iz stana ali kada se vrati Anne više nema. Tu počinje jedna velika priča koja će otvoriti vrata zastrašujuće prošlosti. Vrata koja su bila zatvorena deset godina.

“Da bi bila uvjerljiva, laž mora sadržavati minimum istine. Uglavnom, dovoljna je kap istine, ali ona je osamljena poput masline u martiniju.” – 4. poglavlje (Arango)
Claire Carlyle kao maloljetna djevojka našla se zarobljenom od strane Heinza Kiffera, te je nakon dvije godine uz malo sreće uspijela pobjeći. Nedugo nakon bijega doznaje kako je njezina majka umrla par mjeseci nakon njezinog nestanka. Shrvana tom spoznajom i prestrašena kako bi novinari rastezali njezin slučaj, odluči promijeniti identitet u Annu Becker.

Raphael Barthelemy je poznati pisac kriminalističkih romana, ali je ujedno i otac dvogodišnjeg Thea. Uz pomoć prijatelja, a ujedno i bivšeg policajca Marca pokušava pronaći ženu koju voli. Postepeno otkrivajući njezinu prošlost, shvaća kako je gotovo uopće ne poznaje.

Na samom početku bi se reklo kako su u centru zbivanja Anna i Raphael, ali čitajući i ulazeći sve dublje u prošlost, shvaćamo kako je Anna okosnica romana – odnosno Claire. Njezin lik za sobom povlači niz drugih likova te tako tvore cjelovitu radnju. Svi su na neki način povezani. Tokom istrage, doznajemo kako je njezina majka Joyce imala aferu s Copelandom koji je ujedno i Annin otac. Također se otkriva i ubojstvo novinarke Florence Gallo.

Ovo djelo ne bi svrstala pod klasičan kriminalistički roman, jer ipak do izražaja dolazi doza romantike te slikoviti opisi gradova u kojima se događa radnja i iz kojih možemo iščitati kako likovi doista vole svoj grad. Sve se pretežno događa na relaciji Francuska – SAD. Neki osnovni motivi bi bili nestanak, ljubav i ono bitno – zadovoljavanje pravde.

Kada bi poželjeli posjetiti Pariz ili New York, ova knjiga bi vam mogla poslužiti kao vodić. Musso detaljno opisuje i imenuje, ulice i kvartove kroz koje njegovi likovi prolaze – osobitno Raphael i Marc dok tragaju za isitnom.

Na početku mi je bilo teže priviknuti se na nagle promijene lica i perspektiva, ali brzo sam se priviknula i ufurala. Roman je intrigantan, pomalo napet i jako zarazan. Uživala sam čitajući i mislim da se mogu svrstati pod ljude koji vole Mussov način pisanja.

Ono što mi se posebno svidjelo su citati na svakom “velikom poglavlju”. Zapisala sam one koji su mi se najviše svidjeli, pa ćete ih na kraju ovog posta moći pročitati. Kraj knjige me u potpunosti iznenadio. Očekivala sam puno toga, ali ne i ono što se doznaje na samom kraju.

U zadnje vrijeme nakon završetka čitanja neke knjige, malo bacim pogled na autora i njegovu biografiju. Tako sam primijetila da je Musso neko vrijeme živio u SAD-u te zarađivao prodavajući sladoled. Sada mi je jasno kako je detaljno mogao opisivati kvartove New Yorka.

Uglavnom to je to. Nadam se da sam pobudila želju u vama da pročitate ovu knjigu. Ako volite neobične krimiće, divne opise i intrigu, ovo je prava knjiga za vas. 🙂

“Volimo biti ono što nismo.” – str. 20

“Istina je savršena za matematiku i kemiju, ali ne za život.” – str. 65
“Život se zna okrenuti za 180 stupnjeva, a kada se to dogodi, obično se prevrne od brzine okretanja.” – Šesto poglavlje, citat Stephana Kinga.
“Vi novinari u svemu vidite zlo.” – “A vi pisci imate problema sa stvarnošću.”

“Čovjek je tek slabo biće čije srce vapi za ljubavlju.” – Freud
“U životima većine ljudi ništa nije jače od prošlosti, izgubljene nevinosti i nestale ljubavi. Ništa nas tako ne pogađa kao sjećanje na propuštene prilike i okus sreće koja je netragom nestala.”
“Tempus tantum nostrum est.” – Sve što imamo je vrijeme.

http://fopticaa.blogspot.hr/2017/10/djevojka-iz-brooklyna-osvrt.html?m=1

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>