Blog

Guillaume Musso: Zov anđela | by Knjiški moljac

Je li i vama mobitel postao poput dnevnika? Povjeravate li mu brojeve dragih osoba, forografije, razgovore… najskrivenije tajne?
.
Ništa se ne bi dogodilo da se nisu sudarili u zračnoj luci. Ničega ne bi bilo da nisu zabunom zamijenili telefone… Je li to bila tajanstvena igra sudbine koja ih je odlučila spojiti? Zov anđela?

O knjizi

New York, zračna luka Kennedy.
U dvorani za ukrcaj vlada neopisiva gužva.
Jedan muškarac i jedna žena slučajno se sudare. Izvrijeđaju jedno drugo i nastave svojim putom. Madeline i Jonathan nisu se poznavali, nisu se nikada prije sreli. Ukrcali su se u svoje zrakoplove i sletjevši shvatili da su zamijenili mobitele. Dijeli ih deset tisuća kilometara; ona ima cvjećarnu u Parizu, a on vodi restoran u San Franciscu.
Znatiželjni, počnu pretraživati sadržaj mobitela koji se zatekao kod njih. Indiskretno pregledavaju fotografije, čitaju poruke i dokumente. Međutim, nesputana radoznalost dovest će ih do zapanjujućeg otkrića: shvatit će da su njihovi životi neraskidivo povezani tajnom za koju su oboje vjerovali da će ostati zauvijek skrivena…

Moj dojam

Kaže autor da ovu priču duguje nepoznatoj ženi iz zračne luke, koja je, slučajno jednog dana u kolovozu, u Montrealu, neoprezno zamijenila svoj mobitel s njegovim i na taj način u autorove misli usadila sjeme iz kojeg je niknula ova pripovijest.

Sad zamislite da se u strci na aerodromu, da se odjednom sudarite s nekim i vama i tipu/ženi s kojim ste se sudarili ispadnu mobiteli, koji su, eto, igrom slučaja, isti model. I naravno… Isto tako, slučajno, uzmete krivi mobitel i odletite svako na drugi kraj zemaljske kugle. Koje bi vam misli okupirale um kad biste saznali da neka nepoznata osoba ima vaš mobitel? Možda čak vaš cjelokupni život na dlanu? Da li bi vas brinulo da je vaš telefon možda dospio u ruke nekom zlonamjerniku? Biste li bili u panici zbog nekih fotografija, nekih mailova, nekih razgovora? Kreditnih kartica? Pinova? Adresa? Vaša prošlost, vaša obitelj, novac, seks… Da se netko samo malo potrudi, možda bi vam mogao kompletno uništiti život…
Da, ovo je priča koja se može dogoditi svima… I ona poteže pitanja koja bismo se svi trebali zapitati; poput onoga da pazimo što pohranjujemo u mobitel i poput onoga da preispitujemo svoju savijest bismo li mi, da nam se pruži prilika, zavirivali u tuđi mobitel otkrivajući tajne tuđeg života?

Upravo u tom smjeru je priču počeo graditi Guillaume… Dakle sve započinje kao klišejizirana ljubavna priča, sudar na aerodromu, žena i muškarac, zamijene mobitele, la, la, bla, bla… ali nakon toga u nju autor upliće misteriozne tajne… Sloj za slojem, otkrivamo uzbudljivost i  napetost  koja se može mjeriti sa gotovo svakim trilerom. Preokreti se nižu i tjeraju nas da listamo stranicu za stranicom, a čitajući dalje, otkrivamo zaista kompleksno razvijen kriminalistički zaplet, svijet mafije, odmazda, oružja, ubojstva i otmica… Kako se približavamo samom kraju, sve gore navedeno se stapa u konglomerat uzbudljive završnice u kojoj kulminira ljubav.
.

“Madeline, Alice…
Prvoj je dugovao objašnjenje.
Drugoj je dugovao život.”
.
Zamjerka mi je jedino sudbina pasa, to mu ne mogu oprostiti i gotovo. Nije trebao to tako bezosjećajno i brutalno izvesti. Taj dio me, zaista, duboko iznervirao… Ali, inače, roman je vrhunski ispreden i napet do samog kraja. Za Mussoa kažu da je kombinacija Marc Levyja i Stephena Kinga.

Knjigicu istog ovog autora koju smo nedavno recenzirali, potražite na ovom linku – https://knjiskimoljacrecenzije.wordpress.com/2019/09/29/mozda-nebo-zna-%e2%98%85-guillaume-musso/?preview=true

https://knjiskimoljacrecenzije.wordpress.com/2020/01/27/zov-andela-%e2%98%85-guillaume-musso/?preview=true

Zov anđela

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>