Blog

Guillaume Musso: Zov anđela by Svijet jednog knjigoljupca

Iako sam knjigu pročitala početkom godine, i dalje se sjećam radnje, likova i spleta emocija koje su me prožimale čitajući ovu prekrasnu knjigu.

Izdavačka kuća FOKUS na hit predstavila nam je Zov anđela na sljedeći način:

“New York, zračna luka Kennedy.
U dvorani za ukrcaj vlada neopisiva gužva.
Jedan muškarac i jedna žena slučajno se sudare. Izvrijeđaju jedno drugo i nastave svojim putom. Madeline i Jonathan nisu se poznavali, nisu se nikada prije sreli. Ukrcali su se u svoje zrakoplove i sletjevši shvatili da su zamijenili mobitele. Dijeli ih deset tisuća kilometara; ona ima cvjećarnu u Parizu, a on vodi restoran u San Franciscu.
Znatiželjni, počnu pretraživati sadržaj mobitela koji se zatekao kod njih. Indiskretno pregledavaju fotografije, čitaju poruke i dokumente. Međutim, nesputana radoznalost dovest će ih do zapanjujućeg otkrića: shvatit će da su njihovi životi neraskidivo povezani tajnom za koju su oboje vjerovali da će ostati zauvijek skrivena…”

S Mussom sam se susrela prošle godine, a do sada sam pročitala sve romane koji su prevedeni na hrvatski jezik i objavljeni u RH. On je jednostavno, po mojem skromnom mišljenju, najbolji pisac današnjice. On je pisac koji svojim čitateljima daruje svoju neograničenu maštu, ali i nadu u bolji život; nadu u bolje trenutke, nadu u bolje sutra. Musso je majstor svoga žanra, a riječ je o modernim bajkama, suvremenim obiteljskim i životnim romanima s malom dozom fantasyja, ma riječ je o djelićima svih mogućih žanrova sažetih u knjige proizašle iz pera ovog fantastičnog autora.

Zov anđela posebna je knjiga, kao i svaka njegova.
Čitatelji imaju prilike pratiti živote dvoje ljudi – Madeline i Jonathana – potpunih stranaca čiji se životi isprepliću jednim neočekivanim i slučajnim događajem. Upravo time Musso poručuje da sudbina ima prste u našim životima!

Čitatelji imaju priliku prodrijeti u dubinu likovi koji su razrađeni u potpunosti, do najsitnijeg detalja; čitatelji dobivaju uvid u prošlost i sadašnjost likova čitajući ove retke urešene prepoznatljivim Mussovim stilom – brzim, odlučnim, smislenim rijekama teksta i rečenica.

Svaka Mussova knjiga na početku svakog poglavlja sadrži citate koje je Musso prikupljao, a svaki citat ima veze sa poglavljem, što je karakteristika pisca koja me oduševljava i privlači.

Svaki je lik u potpunosti, kao što sam već napisala, razrađen; svaki detalj je bitan i svaki detalj ima smisla.

U romanu Zov anđela, kao i svim drugim romanima, Musso pokazuje koliko su sudbina, ali i vlastiti potezi, bitni u životu. Musso nas odvodi na višu razinu; ulijeva nam nadu, straši nas, rasplače nas i nasmije nas. Musso nas drži prikovanima za svoje knjige i u očajničkom stanju jer želimo još, još, još.

Musso nam također daruje prekrasne citate, a ja ih uvijek zapisujem, pa vam donosim male isječke ovog divnog romana:

“Ljubav katkad uništava, a katkad se pretoči u veličanstvena umjetnička djela…”

“Pred sobom sam imao opakog neprijatelja; samog sebe. Najjačeg. I najopasnijeg.”

Mislim da je sve jasno! Preporuka!

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>