Iva Kolega: Sjeme tame | by Bookworm Maja 15/01/2020

Iris je kućanica koja sa suprugom Sašom ima troje djece- kćer Dianu koja od nedavno živi u Njemačkoj sa suprugom i kćerkom, zatim kćer Juliju, srednjoškolku koja živi u obiteljskom stanu u gradu kako nebi morala dugo putovati u školu sa sela, te sina Luku, pametnog i dragog dječaka.

Zvuči kao savršena dobrostojeća obitelj. Sa Sašinim uredskim poslom i dobrim primanjima, lijepim izgledom i tajnama. Ne, ovo nije savršena obitelj. Ovo je obitelj jednog zlostavljača i manipulatora, serijskog preljubnika. Iza svakog člana obitelji skrivaju se tajne. I dok su neke bezazlene, druge baš i nisu.

Iris godinama podnosi suprugovo zlostavljanje, a kao oprečnost tome, ovisna je o vijestima iz crne kronike. Sve dok jednog dana ne počinje povezivati brutalna silovanja djevojaka sa neobičnim rupama u sjećanju i ozljedama Saše.
S druge strane, mlada Julija polako ispreda priču o dugogodišnjem seksualnom predatoru koji ju drži u potpunosti ovisnom o njemu..
Tanje koje se razotkrivaju su šokantne i jezive.

“Ako se povjeriš prijatelju, znaj da i on ima prijatelja.”

Ovo je priča napisana po istinitom događaju, pisana stilom u kojem svaki lik prepričava svoj dan. Kao svojevrsni dnevnik svakog od člana obitelji.

Ovo je priča o jednoj potpuno disfunkcionalnoj obitelji čiji članovi su takvi kakvi jesu zbog jednog bolesnog uma. Priča o majci rastrganoj između spašavanja svojeg života i života djece, nasilnog supruga i njezino “zabijanje glave u pijesak” kada je u pitanju njezin suprug. Priča o kćerima koje su duboko fizički, psihički i seksualno zlostavljane, kojima je cilj maknuti se od roditelja i krenuti nekim novim putem. Zaboraviti.

Izgleda da savršene obitelji ne postoje. A ako izgledaju savršeno, to je samo dojam. Iza lijepe fasade skrivaju se pukotine i rupe. Iza svakog usiljenog osmjeha skrivaju se suze.

Tema je teška. Silovanja i pedofilija su uvijek teška tema. O nečem takvome je teško recenzirati i biti objektivan.
Zanimljivo je kako čak i članovi obitelji i prijatelji okreću glavu od užasa za koje znaju da se dešavaju, ali rado dalje podijele tajne koje su im povjerene.

Živimo u svijetu kolektivnog okretanja glave u stranu kada vidimo situacije u kojima netko bude zlostavljan. Ipak su to “obiteljske stvari”. Žalosno je da u 21. stoljeću još uvijek ima djece i žena koje su godinama žrtve. Kojima je normalan život trpjeti i skrivati masnice i ožiljke. Što one fizičke, što one psihičke.

Knjiga je s razlogom hvaljena i svaka čast autorici.
Ocjena 4/5.

Iva Kolega- Sjeme tame

Sjeme tame

« John Marrs: Onaj pravi | by From cover to cover
Fredrik Backman: Medvedgrad | by Knjigolegica »