Jenny Han: Shug | by Bookworm Maja 24/03/2021

Annemarie Wilcox zvana Shug je dvanaestogodišnjakinja koja kreće u više razrede i otkriva nove izazove koje joj tinejdžerske godine pružaju. Shug se zaljubljuje. Prvi puta. Onako, iskreno, nevino i naivno u svojeg najboljeg i najstarijeg prijatelja Marka.

Sedmi razred je malo okrutno okruženje, škola je velika, a Shug je tako “obična”. I dok su naizgled svi u vezi, Shug je sama i nada se Marku. No Mark ima druge planove, a ima ih i Elaine, njezina prijateljica.
Malo pomalo Shug odbija prijatelje svojim djetinjastim ponašanjem i samo dječak Jack ostaje taj koji se druži sa našom junakinjom.

“Ti si cijeli život posebna. Takva si se rodila. Kad sam te prvi put primila u ruke već si bila svoj čovjek, znala sam to. Znala sam da si posebna.”

Nesigurnost izvire iz stalnih obiteljskih problema, odsutnosti oca, alkoholizmu majke, čestih svađa i sestre koja nikada nema vremena za Shug. A ona brine o svima i svemu, daje sve od sebe,bori se sa tinejdžerskim problemima i samo želi biti sretna, prihvaćena i nimalo drugačija od drugih.
Ali jest drugačija. Ona je Shug.

“Jednog ćeš dana shvatiti kako je to kad nekog voliš toliko jako da mu samo želiš biti blizu jer se pokraj njega osjećaš dobro.”

Shug je baš prava mala anti-junakinja u pubertetskim godinama koja stvari previše uzima srcu, brine o svima i uvijek je ona koju uzimaju zdravo za gotovo. A teško je biti mlada osoba u razvoju koja tek kreira svoju osobnost i odgovorna osoba koja vjeruje da je njezina odgovornost održati obitelj na okupu.

“Jesen mi je najdraže godišnje doba. Zrak divno miriše, na čistoću.”

Lijepa knjiga za djecu i mlade koja baš izaziva nekako pozitivne misli, vraća nas u vrijeme kada smo i sami imali takve brige i vjerovali da su najveće na svijetu. No isto tako knjiga progovara o različitostima- rasnim, vjerskim, statusnim i ekonomskim. Sve to je tako prirodno ukalupljeno u priču o mladim ljudima na pragu njihovog odraslog života.

“Mark me nijednom nije pogledao. Hoću reći, pogledao me, ali nije me vidio.”

Zabavna i lijepa knjiga, djelomično tužna, bez pravog happy endinga, ali sa vrlo lijepim i poučnim porukama o životu i poštovanju sebe i ljudi oko sebe.

Ocjena 4/5.

Jenny Han- Shug

Shug

« Sarah J. Maas: Carstvo oluja | by Bibliomanija
Jenny Han: Shug | by Svijet jednog knjigoljupca »