Jenny Han: Shug | by Knjiški moljac 09/02/2021

Htjela sam maloj Shug dati jedan medvjeđi hug.

O knjizi / Moj dojam

Shug – ili, punim imenom, Annemarie Wilcox – uvjerena je da na ovom svijetu ne postoji ništa groznije nego imati 12 godina.

Nadimak Shug dobila je po liku iz najdraže knjige njezine majke, Shug Avery. Ali i zato što je to skraćeno od šećer (eng. “sugar”).

Mnoge majke svojoj djeci tepaju nadimcima poput “šećeru moj”, ali Annemarie je uvjerena da njezinoj mami to nije samo tepanje već da želi da zaista i postane kao Shug Avery, da iskoristi život do maksimuma i da bude posebna. No…

Annemarie za sebe misli da je očajna – nekako je prebrzo izrasla u visinu, a puno presporo (točnije nikako) joj se ne razvijaju… pa… ženske obline.
Uza sav taj jad još ima i previše pjegica.

Ukratko, Shug je uvjerena kako ne da nije ni po čemu posebna, nego da na njoj nema ni jedne jedine dobre stvari.
A sad još kreće u viši razred.
Prijatelji za koje je dosad bila uvjerena da su joj bliski i dragi, to više uopće nisu.
Pogotovo Mark.

Priča nas starije vodi u ono nježno doba, pastelno doba naših života, ono vrijeme kad se sve činilo mogućim, većim, kada je svijet ležao pred nama, a sve mogućnosti su nam bile poslužene u oblacima snova. Ono doba kad se i najmanji problem činio kao kraj svijeta, a svaka ljubavna iskra kao nezaustavljivi požar.

Prvotno mi je pomisao bila da je ovo jedna teen romansa, ali priča je mnogo više od toga. Privukla me naslovnica, da budem posve iskrena. Ružičasti sladoled. Jednostavna i slatka, baš kao i priča sama. Ali… Ispostavilo se da sam u priči uživala puno više nego sam očekivala. Na momente me nasmijavala, na momente mi je mamila suze na oči. Susrećemo se sa mnogim obiteljskim problemima, a jedan od njih je i alkoholizam.

Likovi su realistični. Radnja je jednostavna, životna, realna. Ovo je jedna kratka pričica, jednostavno, a moćno napisana. Pročitate tih 176 stranica u jednom dahu. Kraj mi se najviše od svega svidio. Apparently, tanka je linija između ljubavi i mržnje.

Knjiški moljac – Shug

Shug

« Fredrik Backman: Tjeskobni ljudi | by Throne of Bookaholic
Søren Sveistrup: Čovjek od kestena | by Čitateljica »