Jenny Han: Shug | by Svijet jednog knjigoljupca 19/03/2021

Shug (engl. Shug) autorice Jenny Han objavljen je u prosincu 2020. godine u izdanju

FOKUS na hit

, čiji prijevod s engleskog potpisuje Nika Perić, a sinopsis glasi ovako:

„Shug – ili, punim imenom, Annemarie Wilcox – uvjerena je da na ovom svijetu ne postoji ništa groznije nego imati 12 godina.

Za sebe misli da je očajna – nekako je prebrzo izrasla u visinu, a puno presporo (točnije nikako) joj se ne razvijaju… pa… ženske obline.

Uza sav taj jad još ima i previše pjegica.

Ukratko, Shug je uvjerena kako ne da nije ni po čemu posebna, nego da na njoj nema ni jedne jedine dobre stvari.

A sad još kreće u viši razred.

Prijatelji za koje je dosad bila uvjerena da su joj bliski i dragi, to više uopće nisu.

Pogotovo Mark.“

Dvanaestogodišnja Annemarie Wilcox, poznatija kao Shug, o sebi nema lijepo mišljenje. Previsoka je, djetinjasta, a nema niti oblina. Zapravo, čista je suprotnost starijoj sestri Celiji, prekrasnoj šesnaestogodišnjakinji koja je već imala nekoliko ljubavnih veza. Shug nikada nije imala dečka, a oni niti ne obraćaju previše pozornosti na nju. Jedino ju Mark doživljava, ali samo kao prijateljicu iz djetinjstva. No, dolaskom u viši razred, Mark sve više vremena provodi s muškim prijateljima, a Shug ima samo Elaine. Kad i Elaine pronađe dečka, Shug ostane praktički jedina djevojka iz društva koja nema dečka, pa ima dojam da je njezin život sve lošiji…

Shug je zanimljiv i zabavan roman za mlade s elementima ljubavnog žanra ispripovijedan iz perspektive dvanaestogodišnje Shug, inteligentne djevojke i odlične učenice, koja upravo kreće u više razrede, a o sebi nema visoko mišljenje jer nema samopouzdanja, još uvijek se srami svog tijela i identiteta, a ima i obiteljskih problema s roditeljima. Naime, roditelji su u bračnoj krizi zbog očeva odsustva i majčina alkoholizma, a kako Celia sve više vremena provodi izvan kuće, s prijateljicama i dečkom, Shug je prilično usamljena u vlastitoj kući. Zbog navedenog radnja je prilično duboka, ali i istovremeno lagana i bez praznog hoda te ponajviše fokusirana na život i probleme tinejdžera. Stoga u središte radnje dolaze Shugine brige oko škole i učenja, prijateljstva i prvih simpatija. Jedinstven i sladak, kao i naslovnica, ovaj se roman čita u dahu, a ujedno i poučava, jer Shug je jedna jedinstvena djevojka čija priča šalje poruku da bi uvijek trebao biti svoj, pa makar se ne sviđao ni samome sebi. Moja preporuka s ocjenom 5!

Hvala divnim ljudima iz Fokusa na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje. 😃

Svijet jednog knjigoljupca – Shug

Shug

« Jenny Han: Shug | by Bookworm Maja
K. A. Tucker: Čista divljina | by P. S. I Love Books »