Blog

Jenny Han: Uvijek i zauvijek, Lara Jean | by Učitaj se

Sugar, spice & everything nice. Ovo nisu samo sastojci od kojih bismo mogli napraviti savršene male djevojčice (ak ne kužite referencu, očito niste proveli onoliko vremena koliko ja uz Cartoon Network i Powerpuff girls :D), već su i sastojci koje je Jenny Han upotrijebila kako bi stvorila najslađi romantični YA serijal na svijetu i njegovu slatku, slatku heroinu – Laru Jean.

Za Laru Jean, život je trenutno savršen – ili barem savršeno isplaniran. Sretno je zaljubljena, sprema se maturirati, uživa družeći se sa svojom obitelji i njenim najnovijim dodatkom – gospođom Rothschild. Nakon mature, sprema se upisati faks koji je samo petnaestak minuta udaljen od njene kuće, što će joj omogućiti da nastavi živjeti kao i do sada. A najbolje od svega, na isti faks već je primljen i Peter, njen dečko. Stvari ne mogu biti bolje.

A onda jedna neočekivana vijest izbaci Laru Jean iz kolosijeka kojim se do tada uredno kretala prema zacrtanom cilju. I samo tako, sve se promijeni. A Lara Jean više od svega strepi od promjena. No, od nekih promjena ne možeš pobjeći, a Lara Jean morat će pronaći način kako da se s njima nosi – i kako da ipak ostvari sve svoje ciljeve, uključujući izradu savršenog keksa s komadićima čokolade.

Priča Lare Jean ukusna je baš poput spomenutog keksa s komadićima čokolade: uživaš u svakom zalogaju. Je li bilo potrebno napisati još jednu knjigu o Lari Jean, budući da su i prva i druga završile smisleno i zaokruženo i bez ikakvih loose endsa? Možda i ne, ali, kao kad se radi o keksima s komadićima čokolade, možeš ih sve pojesti i biti neizmjerno zadovoljan, ali uvijek ćeš željeti barem još jedan. 🙂

Lara Jean pravo je osvježenje među tinejdžerskim heroinama. U svijetu u kojem se tinejdžeri žure što prije odrasti, osamostaliti se i ostaviti svoj dotadašnji život za sobom, Lara Jean želi što duže ostati ondje gdje jest, uz ljude koje voli i stvari koje su joj poznate. Možete ju zbog toga smatrati dosadnom, ali Laru Jean njena averzija prema promjenama nimalo ne sprečava da živi život punim plućima i sve osjeća u svoj punini koja joj se pruža.

I Lara Jean i svi ostali likovi u ovom serijalu beskrajno su šarmantni. Čitati o njima i družiti se s njima neopisivo je ugodno iskustvo, u kojem sam uživala baš u svakom trenutku, čak i onda kada su me pojedini likovi znali i naživcirati. Priča Lare Jean priča je o odrastanju, sazrijevanju i promjenama koje ono donosi. To je priča koju smo svi mi prošli ili smo trenutno u nekoj fazi prolaska kroz nju. Možda se upravo zato s ovim likovima tako lako povezati i možda ih je zato tako lako učiniti ‘svojima’.

Svaki serijal jednom mora doći svome kraju, a Jenny Han potvrdila je kako je ovo njeno (i naše) posljednje druženje s Larom Jean. Sviđa mi se kako je završila Larinu priču, na način da ju je ostavila pred novim početkom, s novim izazovima koji ju čekaju. Možda nećemo čitati o tome kako se Lara Jean snašla u tim novim izazovima, ali svatko od nas može joj zamisliti sudbinu kakvu misli da bi joj najboje odgovarala. Volim takve krajeve: one koji stvari ne ostavljaju konačnima, već otvorenima za nove mogućnosti.

Nedostajat će mi ova priča i ovi likovi, nedostajat će mi Lara Jean i njena uporna pozitivnost. Lara Jean, bilo je lijepo družiti se s tobom. Sigurna sam da ćemo to druženje, s vremena na vrijeme, ponoviti. 🙂

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>