Blog

Jo Nesbø: Doktor Proktor i tiha (ali ubojita) noc | by Bookworm Maja

Doktor Proktor i njegovi mali prijatelji Lisa i Mrva doznaju šokantnu vijest- kralj je prodao Božić vlasniku velikih trgovina koji je zabranio bilo kakvo slavlje ukoliko obitelji ne potroše deset tisuća kruna u njegovim trgovinama. Organizirao je čak i posebnu policiju samo za kontrolu spominjanja Božića.

Trojka se baca na spašavanje blagdana, pa tako posjećuju kralja, traže pravog Djeda Božićnjaka (koji je sada tek oronuli starac koji voli popiti koje piće previše), pa sve do toga da odlučuju sami zamijeniti Djeda Božićnjaka regrutiranjem Mrve na tu poziciju jer je najmanji i najlakši, no nije to baš tako lako i jednostavno izvedivo.

Kako se Božić sve više približava, oni osjećaju sve veće beznađe i tugu što neće spasiti blagdane. Neće stići!
Ipak, dešava se preokret i Djed Božićnjak se ipak pojavljuje, njegov instinkt je jači od njega pa se svi zajedno bacaju na potragu za vlasničkim listom Božića i pakiranjem darova i vježbom, a slijede ih mnoge nevolje.
Hoće li ipak stići? Kako? Što je sa negativcem, novim vlasnikom Božića?

Možda i nije pravo doba za čitanje božićnih knjiga, pa ipak, zahvaljujući ekipi iz Fokus na hit, ja sam se dočepala ove knjige. I znate što? Baš me razveselila.
Vedra, entuzijastična radnja, pozitivne poruke koje se mogu izvući iz knjige, duhoviti dijalozi i zanimljivi citati uz mnoštvo maštovitih ilustracija. Baš otkačena knjiga.
Volim Nesboa. Njegov sam velik fan. Ipak bila sam malo skeptična zbog njegovih knjiga za djecu. Moja greška. I u ovom žanru, sasvim drugačijem nego obično piše, Nesbo je rasturio. Izašao je iz zone komfora i napisao sjajne knjige za djecu i mlade.

Sviđaju mi se poruke koje možemo izvući iz knjige- da su nam blagdani previše komercijalizirani, previše smo okrenuti materijalnim stvarima, kupovanju, a premalo emocionalnoj strani, suosjećanju, prijateljstvu, dobroti i zajedništvu što je pravo značenje blagdana. Obitelj, prijatelji, povezanost i uspomene. Materijalni darovi nestanu. Rijetko se sjećamo darova koje smo dobili kao djeca, ali sigurna sam da se sjećamo veselja i obiteljskih okupljanja, uzbuđenja i slavlja. Zajedništva.

Sviđa mi se knjiga i Jo me uvjerio da je izvanserijski autor svega čega se uhvati pisati.
Ocjena 5/5.

Jo Nesbo- Doktor Proktor i tiha (ali ubojita) noc

Doktor Proktor i tiha (ali ubojita) noć

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>