Jo Nesbø: Doktor Proktor i tiha (ali ubojita) noć | by From Cover to Cover 10/12/2020

Iako sam se tek nedavno susrela s njegovim djelima, Jo Nesbo je autor za kojeg su, sigurna sam, svi u književnim krugovima čuli. Kralj trilera. Autor koji garantira napet, uzbudljiv roman koji se čita u jednom dahu.

No, Nesbo – koji je ujedno i najprodavaniji norveški autor – ima i drugu stranu, svojevrsni alter ego. A on, on opisuje, i to ludo zabavno, raznorazne dječje avanture. I to još od 2007. godine kada je izdao prvi nastavak svojih dječjih knjiga. Njegovi romani o ekscentričnom Doktoru Proktoru te njegovim vjernim pratiteljima – dječaku Mrvi i djevojčici Lisi, stekli su u dječjim krugovima, čitavu vojsku obožavatelja.

Ovaj put, u petom nastavku njihovih avantura, ova se hrabra ekipa susreće sa doista velikim izazovom – moraju, ni manje, ni više, nego spasiti Božić!

Naime, norveški je kralj (ne osobito pametan stvor) prodao Božić pokvarenom trgovcu i poduzetniku Thraneu. A on, pohlepan kakav već je, zabranjuje proslavu Božića, osim ako u njegovim trgovinama ne potrošite bar 10.000 kruna.

Svi ostali, siromašni smrtnici, mogu zaboraviti na proslavu ovog blagdana. Nema božićnih pjesama, božićnog drvca i ukrasa, a ni poklona. A sve to nadgleda božićna policija, koja nesretne prijestupnike odvodi u zatvor.

I zato, Lisa, Mrvica i Doktor Proktor odlučuju spasiti Božić.Uz pomoć umirovljenog (pomalo i depresivnog, a definitivno sklonog alkoholu) Stanislava, nama poznatijeg kao Djed Božićnjak, ova će ekipa dati sve od sebe da svakog od nas na božićno jutro dočeka poklon, ali i da bez straha proslavimo Božić.

No, taj zadatak neće biti nimalo lak. Ekipa će morati izbjeći božićnu policiju, pobjeći od odvratnih Thraneovih sinova i divovske vampirske žirafe, trgnuti Djeda Božićnjaka iz njegove depresije, ali i izbjeći projektil koji je Djedove leteće božićne saonice zamijenio za finski bombarder.

Jednostavnim stilom i djeci prilagođenim jezikom, Jo Nesbo donosi jednu divnu božićnu bajku koja će razveseliti svakog mališana. Ona je, osim što je zabavna i smiješna, ujedno i vrlo edukativna jer šalje vrlo važnu poruku – da Božić nisu pokloni i iznos koji potrošimo, već ono što nosimo u srcima.

Autor nas sve poziva da razmislimo o pravoj vrijednosti Božića, onoj koja lagano nestaje, odnosno biva istisnuta konzumerizmom i određenom “lijenošću” kao i potrebom za dokazivanjem i pokazivanjem.

Crteži koji se nalaze u knjizi su prikladni, a prikazuju najsmješnije i najvažnije trenutke avanture, te su se, iako su meni osobno malo premračnog stila, odlično uklopili u ovu bajku.

Uz pomoć čudesnih izuma Doktora Proktora, ali i poprilične doze domišljatosti i hrabrosti Mrvice i Lise, Jo Nesbo nam donosi možda tihu, ali i vrlo, vrlo zabavnu noć.

I zato, kada na Badnje veče visoko na nebu ugledate svijetleću prugu, ne sumnjajte. “Oni koji nisu pročitali ovu knjigu možda će pomisliti da je to zvijezda padalica, komet, satelit ili možda noćni let iz Pariza. No, mi ćemo znati što je to.”

Iako nam, vjerojatno, nitko neće povjerovati

Jo Nesbo, DOKTOR PROKTOR I TIHA (ALI UBOJITA) NOĆ

Doktor Proktor i tiha (ali ubojita) noć

« Jo Nesbø: Kraljevstvo | by Svijet jednog knjigoljupca
Søren Sveistrup: Čovjek od kestena | by From Cover to Cover »