Blog

Jo Nesbø: Nož | by Bookworm Maja

Harry Hole, glasoviti viši inspektor osloanskih Krvnih delikata se budi iz još jednog žestokog mamurluka, sa rupama u sjećanju, sam. Potpuno sam. Rakel i Harry su se razišli par mjeseci ranije i on tugu ubija u alkoholu, a na poslu je potpuno degradiran.

“Sreća, naime, nije isto što i zadovoljstvo. Sreća nije prirodno, već treperavo, izvanredno stanje; to su sekunde, minute i dani za koje znaš da ne mogu potrajati”

Nakon još jednog mamurluka doznaje kobnu informaciju- Rakel je ubijena u kući iz koje se nedugo iselio.

Harry odmah biva suspendiran, iako oslobođen svake sumnje jer je u trenutku ubojstva bio pijan i njegov kolega Holm ga je dovukao kući. Hole ne bi bio Hole da ne kreće u zasebnu istragu uz pomoć Kaje, nekadašnje ljubavnice.

“Nadam se da se ne ljutiš. Jer ako se probudim, raspast ću se i neću ga uhvatiti. A uhvatit ću ga, kunem ti se.”

Harry je siguran da je ubojica Svein Finne , serijski silovatelj koji mu se kod uhićenja zakleo da će mu se osvetiti, a koji i dalje progoni žene i siluje ih.

Slijedi mučna i gruba istraga, a svi dokazi i indicije se polako odbijaju od Finnea i okreću na samog Holea koji se ničeg ne sjeća. A njegovo saznanje u vezi toga dovodi ga do samog ruba i Harry se doslovno strovaljuje u bezdan.

“Odrasteš onog trenutka kad prvi put ugledaš svoje dijete i shvatiš da ne može ništa samo, da mu stalno treba pomoć odraslih.”

Tko je Harry Hole u stvari? Pitanje koje si on sam postavlja. Je li spreman na sve da se osveti? Koliko duboko u alkoholnu izmaglicu je zagrezao? Hoće li oprostiti sam sebi? Hoće li oprostiti prijatelju?

“Neki kažu da je samoubojstvo kukavički čin.

Možda i jest, ali zahtijeva hrabrost.

Hrabrost koju, ako je nemaš, možeš kupiti za 209,90 kruna u trgovini s pićem.”

Pitanja su to koja vam se vrzmaju glavom u toku čitanja. Nisam htjela previše spojlati jer knjigu morate, ali baš morate pročitati. Ova knjiga je fenomenalna.

Sviđa mi se to što je Hole i dalje, unatoč tome što ga život tuče sa svih strana, on je svoj i bori se za pravdu i život. Za buđenje.
Velik sam fan Nesboa i njegovog Harryja Holea koji je moj soul mate.
Ova knjiga nije ništa lošija od prethodnih, dapače, Nesbo je opet dokazao da je izvanserijski autor trilera. Najbolji.

Muči me malo taj neodlučan završetak. Zbog njega osjećam tjeskobu. Želim saznati što se desilo dalje. I tko će sad dočekati novi nastavak? Nesbo, hurry up!
Ocjena 5/5.

Jo Nesbo- Nož

Nož

One Comment on “Jo Nesbø: Nož | by Bookworm Maja

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>