Jodi Ellen Malpas: Ostavi me bez daha | by Bookworm Maja 26/01/2021

Naklada: Fokus komunikacije/2020.
Prevoditelj: Morana Mazor
Broj stranica: 414

Neobična i vrckava Hannah otvara svoj art shop u ljupkom gradiću u Engleskoj. U pitoresknom okruženju nabasa na privlačnog neženju i povratnika Ryana, koji se nakon posla u sigurnosnoj službi odlučuje skrasiti u svojoj brvnari.
Njegov razlog povratka je divna kći Alex koja živi sa uštogljenom majkom, a koja je svojevremeno Ryanu priuštila pakao kod utvrđivanja očinstva.

Hannah je samozatajna i sramežljiva, a opet ljubazna i draga osoba. Njihov susret je sudbonosan. Već na prvi pogled među njima su se javile iskre. Ryan ih objeručke prihvaća, no Hannah ostaje distancirana.

 

“Život će ti cijelo vrijeme bacati klipove pod noge. Način na koji ćeš se nositi s tim je ono što te formira.”

Svaki njihov susret biva ispunjen požudom i pokušajem skrivanja iste. No, Hannah skriva i nešto drugo. Hannah se boji. Njezina prošlost se ispriječi imeđu njih dvoje koji su očito stvoreni jedan za drugog, i teško je predvidjeti hoće li ona popustiti pred strahom i pobjeći, ili će se prepustiti osjećajima.

“Uz šok sam vraćena u stvarnost, iz mojih me snova prenula njegova kći samo jednom rečenicom. Istrgnula me iz prekrasnog mjesta na koje sam pobjegla od stvarnosti i dovela ovamo gdje nisam izgubljena, ranjena žena koja živi skrivena od svijeta, već živahna, divlja, hrabra žena koja je spremna suočiti se sa sudbinom. Ryan je pronašao tu ženu. Zar je ne zaslužuje zadržati?”

 

Ovo je jedna od onih knjiga koje jednostavno morate pročitati. Možda nije vrhunsko remek djelo, ali je nadasve opuštajuće štivo koje vam zavrti glavom.
Čitajući zgode (i nezgode) sramežljive Hanne i “uf kakvog” Ryana, morate se nasmijati, raznježiti i uživati.

“Nije rekao ništa. Ali rekao je sve što sam trebala čuti.”

Opisi su stvarno divni i sviđa mi se koliko se autorica posvećuje detaljima oko odjeće, okoliša, opisa kolibe, glavne ulice i slično. Možete se u trenutku pronaći u pitoresknom engleskom gradiću sa 200-tinjak stanovnika.
Dijalozi su razumljivi i vrlo zanimljivi, da ne kažem sočni.

Možda i nema nekog dubljeg značenja, ali svakako nam govori o tome da se od prošlosti nije moguće sakriti. Bolje je razriješiti sve “dugove”, nego se čitavog života osvrtati za sobom, povrijeđujući pritom svoje bližnje i same sebe.

“Kad ti se čini da je sve oko tebe crno, izgubi se u bojama. Izgubi se u onome što voliš.”

Ljubav ne bira izgled, dob i karakter, prava ljubav je ona koja trpi sve što ljudi u vezi nose sa sobom, ali pritom ne ozljeđuje fizički ili emocionalno bilo koga.
Hannah je primjer osobe koja se neprekidno boji. Njezin strah se uočava u sitnicama koje ju okružuju, dok je Ryan tipičan zaštitnik, osoba koja čini sve za ljude koje voli.
Ljubav i strast su ono što ih povezuje i čini nesposobnima živjeti razdvojeni.

Knjiga mi se svidjela. Baš mi je trebalo nešto ovakvo da se opustim i malo odmorim od svih silnih ozbiljnijih štiva. Prava vikend-knjiga.

Ocjena 4/5.

Jodi Ellen Malpas- Ostavi me bez daha

Ostavi me bez daha

« Fredrik Backman: Svakog jutra put do kuće sve je duži | by Knjigolegica
Yuval Noah Harari: SAPIENS – KRATKA POVIJEST ČOVJEČANSTVA | by From Cover to Cover »