Blog

John Green: Greška u našim zvijezdama | by Preporuka Priča Za Djecu i knjiga za naoko odrasle

Pisati o ljubavi. Kako jednostavno zvuči. Ljubav, kao esencija sama po sebi nameće se svojom potrebitošću, neuvjetovanim smislom i podrazumijevanjem u onoj težnji svakoga od nas da volimo i budemo voljeni.
Pročitala sam stotine knjiga, ali nikada knjigu koja je ljubav ovako provukla pod bol. Suptilno, nenametljivo postojanu u dahu osobe dok živi, pa valjda i nakon toga.
Čitajući ljubavnu priču između Augustusa i Hazel – ljubavnu priču između života i smrti, neprestano mi se mislima vrtjela misao kakav to mora biti osjećaj kad ti nedostaje budućnost. Svjesno. Kad znaš da je nemaš. Ali imaš 17 godina i upravo si se zaljubila.
Augustus je zgodan lik, atletski , sa pomaknutim smislom za humor, prelijepim očima i rakom u remisiji. Momak koji je zavolio Hazel i dao joj vječnost unutar njihovih odbrojanih dana. Blagoslov mini beskonačnosti koju su posjedovali u svega nekoliko mjeseci.
Više puta Augustus je ponovio kako svijet nije tvornica koja ispunjava želje i ta mi se rečenica urezala u pamćenje, onako za zauvijek.
Knjiga koju nam je John Green servirao sve je samo ne običan roman. Ovo je lekcija. Servirana onako brutalno, iskreno, prožeta humorom, radosti i boli. Životna salata mogućnosti i okolnosti koje nam padnu po kakvoj slučajnosti s kakvom mi veze nemamo.
Knjiga koja osvještava i skreće pažnju koliko je ljubav esencija za život koliko god trajao i kako god izgledao oblik koji bismo najradije ljubili. Svi smo je jednako žedni i svi je jednako zaslužujemo.
Knjiga koja podsjeća kako smo prolazni i kako se apsolutno ništa ne podrazumijeva. Sve su nastojanje i molećive želje da budu ostvarene.
Hrpa smo snova. Hodajućih individua od ljubavi do ljubavi.
„Zaljubljen sam u tebe i znam da je ljubav tek urlik u prazninu, u zaborav koji je s vremenom neumitan, da smo svi osuđeni i da će doći dan kad će se svi naši napori pretvoriti u prah, i znam da će sunce gutati jedinu zemlju koju ćemo tada imati, ali zaljubljen sam u tebe.“- rekao je Augustus Hazel jednog dana znajući sve i ne znajući ništa osim da je voli.

„Greška u našim zvijezdama“ nije tek knjiga u nizu. Jedna je od onih koje će vas rastaviti pa nanovo sastaviti u neku bolju verziju čovjeka.
Koliko god dana je pred nama zgrabimo ih srcem i svim osjetilima. Volimo.
I pomislimo tu i tamo na ovakve priče da nam dušu osnaže, misao probude i zahvalnost osvijeste.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>