John Green i David Levithan: Will Grayson, Will Grayson | by Čitateljica 23/04/2018

Udruživši snage John Green i David Levithan napisali su tek dva poglavlja ove knjige i odlučili ih pročitati osobi koja je, kad je čula njihovu ideju, vrištala od smijeha, što ih je navelo da svoju ideju sprovedu u djelo. Iako je doslovno kao duga nakon kiše, ova knjiga nije samo vesela i prpošna. Opisuju Green i Levithan već tipično za njih teme o kojima bi trebalo i više govoriti, i drago mi je da živim u svijetu gdje su barem njihove knjige ode prijateljstvu među tinejdžerima i zbog kojih se neshvaćeni mladi ljudi mogu bolje osjećati. Kao i uvijek teme se protežu od prihvaćanja, tolerancije, ali ne libe se progovoriti i o mentalnim bolestima i depresiji među mladima.

Will Grayson ima sedamnaest godina, živi u Chicagu i povučeni je tinejdžer koji se stapa s okolinom, što bi mu čak i pošlo za rukom da mu najbolji prijatelj nije Tiny, koji iskače iz okoline, što svojom pojavom, što stavovima, što time što je gay, ali i time što sprema mjuzikl o svom životu čiji je glavni lik, naravno, on sam. Tu je i jedna Jane prema kojoj Will Grayson osjeća nešto, ali ne zna točno što.

Will Grayson ima sedamnaest godina i ne, to nije isti Will Grayson, živi u predgrađu Chicaga i također je povučeni tinejdžer koji se uspio stopiti s okolinom time još više hraneći svoju depresiju. Will je ljutit, depresivan, nema prijatelja i gay je. Ali ima Isaaca, dečka s kojim već godinu dana izmjenjuje online poruke i koji ga shvaća i Will misli da je zaljubljen u njega. Pa kad se pruži prilika da se upoznaju on to objeručke prihvaća.

Will Grayson i Will Grayson upoznat će se igrom slučaja na najneobičnijem mjestu. Will Grayson je pehist kojemu čak ni lažna osobna iskaznica nije napravljena kako treba pa ne može na koncert s prijateljima pa za to vrijeme odluči prošetati i završi u seks-shopu.

Will Grayson trebao se naći s Isaacom ”Kod Frenchyja” misleći da je to neki kafić, a zapravo je zbog okrutne šale također seks-shop u kojemu drugi Will Grayson već pregledava ponudu.

Nakon igre sudbine i pomalo bizarnog upoznavanja životi dvojice Willa Graysona neće se prestati ispreplitati, a možda će im napokon krenuti i na poljima prijateljstva i ljubavi. Odluke su tu da se donose, i možda napokon ova dva tinejdžera nauče kako ih donositi.

A veliki dio priče i njihovih života zauzet će neobičnom igrom riječi Tiny (malac) Cooper. I jedan mjuzikl koji zapravo uopće nije o Tinyju, već o ljubavi i prijateljstvu.

Dva pisca, dva glavna lika, dva Willa, dovoljni su već da vas privuku ovoj priči. Priči u kojoj ćete naići na ljubav i prijateljstvo, na nerazumijevanje i neshvaćanje okoline, ali i prihvaćanje i shvaćanje i na roditeljsku ljubav jaču od svega. Kroz likove Willa Graysona, Willa Graysona, Tinyja Coopera, Jane, Gideona, Green i Levithan pokušavaju podići svjesnost o toleranciji i prihvaćanju među ljudima općenito, ali i među tinejdžerima.

Ova priča tipično je greenovska, ali uz dodatak levithanosti, što joj dodaje šlag na tortu, pa postaje poput mjuzikla koji zauzima veliki broj stranica knjige. Tužna i sretna, i nadasve pozitivna. Nešto poput instant-podizača energije, pa zatreba li vam nešto takvo, onda je Will G./ Will G. baš za vas.

Čitateljica

Will Grayson, Will Grayson

« R. J. Palacio: Auggie i ja, tri čudesne priče | by Čitateljica
Dođite na 7. noć knjige! »