Blog

John Marrs: Onaj pravi | by Knjigolegica

Roman Onaj pravi Johna Marrsa neodoljiva je priča osnovana na jedinstvenoj ideji: što ako je moguće pronaći svoju srodnu dušu na osnovi DNK?

U ovom žanrovski neodredivom romanu upoznajemo pet različitih protagonista koje veže činjenica da su poslali svoj DNK na testiranje kompaniji Srodna duša DNK te za 10£ dobili priliku upoznati svoju srodnu dušu. Spoznaja o postojanju njihove srodne duše, ponukat će ih da se odvaže promijeniti svoj život iz temelja. Neki će promijeniti kontinent, neki srušiti godinama podizane zidove oko srca, neki promijeniti seksualnu orijentaciju, a sve zbog pronalaska drugog dijela svoje duše. No, život nam rijetko pruža sretan kraj pa će se parovi naći pred neočekivanim iskušenjima koji će ih natjerati na mnoge očajničke poteze. Nemaju sve ljubavne priče sretan završetak.

U ovoj knjizi sav je naglasak stavljen na napetu radnju. Svako od kratkih poglavlja ostavlja čitatelja u neizvjesnosti, a obrati u knjizi doista su neočekivani i šokantni. Ovaj vrlo inteligentno pisan roman kombinacija je drame, trilera, ljubavnog romana i znanstveno-fantastičnog romana, no ova naočigled nespojiva kombinacija funkcionira savršeno zahvaljujući Marrsovom dinamičnom, jednostavnom i modernom stilu pisanja. S likovima Marrs nije išao u psihološke dubine, no ova forma pisanja i kombinacija žanrova apsolutno podnosi takav postupak jer likovi su zapravo ovdje reprezentacija bilo koga od nas i upravo zato što nisu detaljno razrađeni, čitatelj se lakše može zapitati što bi učinio na njihovom mjestu.

Onaj pravi potiče na razmišljanje. Znanstveni napredak događa se munjevitom brzinom i otkriće gena srodne duše više se uopće ne čini tako dalekim i nemogućim. Mislim da je Marrs odlično prikazao moralne nedostatke i posljedice takvog otkrića na čovječanstvo, no isto tako, dao nam je i uvid kako bi se osjećale osobe koje bi doista otkrile onog pravog za sebe. Cijela stvar nikako nije crno-bijela, nego posjeduje sve nijense sive boje između.

Velika preporuka za ovaj roman koji čitatelja doista drži na rubu stolca i koji je nemoguće do kraja ispustiti iz ruke.

Onaj pravi

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>