Blog

John Marrs: Onaj pravi | by Knjiški zmaj

S engleskoga prevela Maja Vrbanc

20190220_125638_polarr

U današnje vrijeme nešto kao upoznavanje potencijalnog životnog partnera izgleda tako lako. Raznorazne društvene mreže, testovi, upitnici, brzinski sastanci… izgleda kao da još samo fali neka vrsta DNK analize koja će nam ukazati na našu srodnu dušu.

John Marrs zamislio je svijet, u ne tako dalekoj budućnosti, u kojem je za pronalazak srodne duše potrebno svega nekoliko koraka.

PicsArt_02-28-10.25.52

Sve što je potrebno je uzorak DNA i sitan novčani iznos da bi se otkrilo ime vaše srodne duše. Nikakve romantične večere uz svijeće, šetnje uz zalazak sunca ili hodanje u nedogled više nisu potrebni kako bi saznali je li osoba čije je ime računalo izbacilo osoba koja vam je suđena da s njom provedete ostatak života.

Ali, je li cijena zaista tako niska kao iznos na računu?

Nema smisla pisati o tome kako se pet ”junaka” nosilo s podacima koje su dobili o svojim srodnim dušama. Svaka priča nosi svoj začin, svoj zaplet i preokret, ali i toliko likova kojima bih na obrazu rado ostavio crveni otisak svog dlana.

PicsArt_02-28-10.29.05

Onaj pravi prkosi svakoj žanrovskoj klasifikaciji, što se vrlo brzo da primijetiti. Ipak, pri čitanju se jako teško bilo oduprijeti pomisli kako mi u rukama leži jedna punokrvna sapunica. Ne, nije u pitanju sapunica meksičkog kalibra u kojoj zla svekrva svojoj nevjesti na kraju ispadne majka, takve zaplete i rasplete u ovoj knjizi ne očekujte. Ali budite spremni da će vas autor, jednom kad se ušuškate u knjigu, na kraju svakog poglavlja šamarati (baš onako kako bih ja šamarao njegove likove) vješto postavljenim cliffhangerima u jako kratkim poglavljima zbog čega u vodu pada onaj naum o dovršavanju samo trenutnog poglavlja.

I koliko god zazirao od komentara na naslovnici koji jako često ispadaju obično pretjerivanje u svrhu bolje prodaje knjige, komentar časopisa The Sun je ovog puta pogodio u sridu: ”Neodoljiva, mračna knjiga koja će vas navesti na razmišljanje.”

PicsArt_02-28-10.30.18

Neodoljiva je. Onaj pravi pravo je grešno zadovoljstvo, bez obzira na sve minuse koje kao knjiga ima.

Mračna je. Boravak u glavi pojedinih likova uvjerljivo je klaustrofobičan i jedva sam čekao vidjeti što će jedan uvrnuti um napraviti dalje. S druge strane, zbog nekih likova i njihove naivnosti redovito je pred očima lepršala crna zavjesa.

Navodi na razmišljanje. Mnoštvo pitanja u ovoj glavi se vrtjelo kako sam se munjevitom brzinom približavao kraju ove knjige. Ne, nisam razmišljao o gluposti likova zbog kojih je lepršala crna zavjesa i koje bih, kako sam već rekao, dobro našamarao. Pitanja su se postavljala oko višestrukih implikacija koje je Marrs utkao u ovaj roman.

Jesmo li, kao civilizacija, toliko spremni na izigravanje neke božanske osobe ili više sile i jeftino manipulirali nečim kao što je srodna duša i osoba s kojom će netko provesti ostatak života?

Sigurno je da je način, koji je Marrs opisao u ovom romanu jedna mizerna linija manjeg otpora, jer srodna duša je puno više od pukog DNK lanca. Kao da već nismo u mnoštvu situacija navikli ići tom linijom.  Ali isto tako me ne bi iznenadilo da na internet bespućima pronađem stranicu koja nudi u potpunosti istu stvar.

PicsArt_02-28-10.31.46

I, naposljetku, zar svakom pojedincu na ovoj planeti postoji duša koja mu je suđena? Zar je toliki problem biti osoba koja će provesti život bez ”srodne duše”? Kao društvo smo se naučili da, u određenoj životnoj dobi, vapimo za osobom s kojom ćemo provesti ostatak života. Slobodno me uvjerite da nismo! U tom smo, diljem svijeta i neovisno o kulturi, svi isti. Čak i ako pojedinac misli da može provesti život bez osobe uz koju će navečer leći u krevet, društvo je to koje nameće svoja pitanja i očekivanja.

Iako na trenutke- u nedostatku boljih izraza- izgleda kao plitak i naivan, Onaj pravi je jedan suptilno ironični i crnohumorni prikaz slijepe ljudske želje za sigurnošću u obliku jedne osobe, želje zbog koje čovjek nije spreman postaviti hrpetinu pitanja i potpitanja, želje zbog koje je tako lako spreman zabiti se glavom u zid.

Do čega sve ta želja može dovesti, na vama je da otkrijete.

John Marrs: Onaj pravi

Onaj pravi

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>