K. A. Tucker: Čista divljina | by Bookworm Maja 06/04/2021

Kada gradska cura Calla Fletcher zaprimi neobičan poziv sa Aljaske gdje živi njezin otac, odluči se odazvati pozivu da dođe u taj surovi krajolik. U trenutku kada ostaje bez posla i bez dečka, putovanje ka davno izgubljenom, a sada bolesnom ocu, čini se kao logičan slijed.

Put nije kratak ni lagan, a još joj teže pada što je njezin otac poslao izvjesnog grubijana Jonaha da ju preveze avionom do očeve male tvrtke za prijevoz avionima. Jonah sve čini kako bi joj bilo što neugodnije.
Wren, Callin otac, ostao je na Aljaski prije dvadeset i četiri godine kada je majka sa malom Callom shvatila da Aljaska nije mjesto za nju i otišla u Toronto.

“Bili smo školski primjer dobrog para. I dosadili smo si. Čarolija koja je u početku postojala blijedila je, kao zrak koji polako nestaje iz gume u koju se zabio čavao. Mogli smo gurati dalje mjesecima i ne primijetiti da nešto nije u redu, dok se jednog dana ne bismo našli uz rub ceste samo na golom kotaču.”

 

Godinama Calla i Wren nisu imali kontakta, sve do tog poziva. Sve do vijesti da je Wren smrtno bolestan. Calla shvaća da će zauvijek žaliti ako ne bude uz oca u njegovim posljednjim trenucima. Polako upoznava oca, njegov stil života i polako mu oprašta sve godine nejavljanja. Wrenu su Aljaska i avioni u krvi. To niti nije ljubav, to je život; poput dijela tijela bez kojeg je nemoguće živjeti.

“Aljaska je možda mjesto gdje živim, ali je isto tako i dio mene.”

Između Calle i Jonaha frcaju iskre, isprva netrepeljivosti, a kasnije požude. Među njima nastaje duboka povezanost svojstvena samo ljudima koji su se pronašli u tuzi koja ih okružuje.

“Nosiš puno gorčine, Calla. Godine gorčine, kojom skrivaš bol. Ali ne skrivaš ju vješto, a Wren nije tip osobe koji će se s njom suočiti.”

 

Ovo je divna knjiga, baš divna. Tijekom čitanja izmjenjivao mi se osmijeh sa suzama, sreća sa tugom. Znatiželja za viđenjem opisanog krajolika nagnala me da guglam Aljasku i njezine prirodne ljepote, taj surovi predio zemlje kojeg zaista moraš nositi u srcu da bi živio tamo.

“Život ovdje možda jest jednostavan, ali nije lak, i nije za svakoga.”

Knjiga je baš tipična za Tucker, osjećajima nabijena, uz pozadinu komplicirane prošlosti, uz likove tako obične, a opet posebne.
Život piše priče, a mi smo likovi na stranicama knjige nazvane Život. Nisu to ni lijepe, ni savršene stranice, to su stranice prepune ljubavi, tuge, bola, suza, smijeha i sreće. Života.

Ocjena 5/5.

K. A. Tucker- Čista divljina

Čista divljina

« K. A. Tucker: Čista divljina | by Čitateljica
Fredrik Backman: Sve što moj sin treba znati o svijetu | by Bookworm Maja »