Blog

Leif G. W. Persson: Linda, ona koju su ubili | by Bookworm Maja

U stanu je pronađena Linda, mlada novakinja u policiji. Ubijena, obješena, ubodena.
Iz Stockholma je pozvan Backstrom, nadinspektor u Odjelu za ubojstva. Backstrom je nevjerojatan lik- nadmen, bez empatije, kojem svaki razgovor obiluje sarkazmom, alkoholičar koji gaji lijepe osjećaje samo prema svojoj zlatnoj ribici Egonu.

I dok on razmišlja kako se najlakše odmaknuti od slučaja i pustiti druge, kako on kaže, nesposobnjakoviće da rade, njegov tim se svim silama trudi zadržati pravocrtni cilj- pronaći ubojicu prije nego ubojica pronađe novu žrtvu.

“Šef koji zna svoj zanat mora znati delegirati poslove, pomislio je Backstrom pa čim je ostao sam, digao noge na stol. A mora znati i donositi odluke. Primjerice, izabrati pravu automatsku poruku za svoj telefon, šmugnuti krišom u svoju sobu u hotelu, trgnuti jedno mrzlo i provesti sat-dva u zagrljaju sna.”

Odlučuju prikupiti DNK od svih ljudi s kojima je Linda mogla biti povezana, što je u stvari masa ljudi.
No, Backstrom sa svojom tvrdoglavošću uspijeva normalno surađivati samo sa mladim policajcima Adolfssonom i Von Essenom. U prijevodu- jedino oni su dovoljno otkačeni da slijede njegove sulude navode.

“Nitko ne postaje policajac. To je nešto što naprosto jesi, a pravi policajac nikad ne prodaje kolegu.”

S druge strane, naš nadinspektor svakodnevno pije sa svojim kolegom Rogerssonom, za kojeg sumnja da mu je udavio zlatnu ribicu. Svi oni pokreću tajnu istragu koja ih, pogađate? Ne dovodi nikud.
Backstrom inzistira na istrazi koja se samo vrti u krug, prati samo tragove DNK, a potpuno zanemaruje sistematski policijski posao.
Srećom pa neki od kolega rade zasebno, na čelu sa nadinspektorom Lewinom te uspiju pronaći ubojicu. Sasvim random tipa koji je u stvari seksualni sadist.
Naravno, Backstrom pokupi zasluge, ali i optužbu za seksualno zlostavljanje i prisilno bolovanje zbog ogromnih računa na teret firme, policije.

“No ne očekuje li se od njih da budu baš takvi, ti supermurjaci? Sve vide, sve razriješe, a da pritom ipak nijednom ne pomisle što će biti s ljudima zbog kojih se to, napokon, sve i radi?”

Ova knjiga je genijalna. Backstrom je nevjerojatno surov i egocentričan lik kojem jezik ide u jednom smjeru, a misli u drugom.
Lijen, alkoholičar, ironičan, bezobrazan… Sve to savršeno opisuje našeg junaka.
Odvalila sam se od smijeha na pojedine replike. U stvari, ne pojedine, već gotovo cijelu knjigu.
Uistinu zanimljiv i drugačiji triler. Isto tako mi se sviđa što napetost o otkrivanju počinitelja nije zadržana za posljednjih 15-ak stranica, već se sve lijepo lagano odmotavalo. Prava poslastica za sve ljubitelje dobrih krimića i zločestog humora. Ima malo previše nekih opisivanja pa povremeno čitatelj gubi pažnju, ali onda se opet pojavi Backstrom i akcija je zajamčena. U stvari nije, s njegove strane.😉
Epilog knjige mi se posebno svidio. Ono što je zaista bitno, ono o čemu se ne priča, zataškavanje slučajeva ubojstava žena koji nisu dovoljno privlačni da bi bili objavljivani. Slučajevi nazvani imenima žrtava. Zaboravljeni slučajevi.
Ocjena 4/5

“Što je to navelo medije da odbace šezdeset posto žena umorenih zbog seksualnih razloga?”

Leif G. W. Persson- Linda, ona koju su ubili

https://fokusnahit.com/proizvod/leif-gw-persson-linda-ona-koju-su-ubili/

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>