Blog

Mats i Susan Billmark: Nauči živjeti | by From Cover to Cover

20200302_185120

Originalni naslov: Lär dig leva: Mindre stress – Mer närvaro
Izdavač: Fokus na hit, 2016.


Dalaj lama je jednom, na pitanje što ga najviše u ljudskom rodu iznenađuje odgovorio: “Čovjek. Zato što žrtvuje zdravlje da bi stekao novac. Zatim žrtvuje novac da bi vratio zdravlje. A zatim je toliko zabrinut za budućnost da ne uživa u sadašnjosti. Rezultat je da čovjek ne živi ni u sadašnjosti ni u budućnosti; živi kao da nikad neće umrijeti, a onda umire kao da nikad nije živio.”

I upravo je to glavni problem modernog čovjeka. Pritisak da radimo više, postižemo (još) više, postali su glavni razlog stresu i nemogućnosti da uživamo upravo u sadašnjosti, doživimo spokoj i unutarnji mir.

Naš je um konstantno opterećen razmišljanjima o budućnosti i analiziranju kakav će utjecaj imati na nas ono što radimo upravo u ovom trenutku. “Prošlost nas određuje i daje nam osjećaj identiteta. Budućnost uvijek skriva nadu o uspjehu i sreći. Ali, što je sa sadašnjošću?”

Očekivanja koja namećemo sami sebi često dobivaju svoj temelj još u doba djetinjstva. Osjećaj da vrijedimo ne sami zbog sebe, već na temelju naših uspjeha i postignuća, nastavljaju se i kasnije.

Kao odrasli ljudi, često pretrpavamo svoj raspored zadacima koje je potrebno odraditi jer pojam uspjeha izjednačavamo s osjećajima priznanja, sviđanja i ljubavi. Svakodnevno pokušavamo postati bolji roditelji, bolji partneri, provoditi više vremena s obitelji, zaraditi više novaca, nastaviti se školovati, smršavjeti, promijeniti posao…

I samo društvo nam nameće osjećaj da bi naši životi morali biti savršeni, te ako nisu, da bismo trebali biti nezadovoljni. Dobivamo slike kakvi bismo trebali biti, kako bismo trebali živjeti i izgledati kako bismo bili “dovoljno dobri”.

Samim time, upravo sebi povećavamo osjećaj stresa, očekivanja koja imamo od samih sebe, što često dovodi do anksioznosti i manjka samopouzdanja. A zapravo, ono što bismo trebali shvatiti jest da nitko nije savršen, odnosno, da smo svi savršeni na svoj način.

IMG_20200308_182542_887
I upravo kako to učiniti, pronaći ćete u ovoj knjizi. Ovo nisu revolucionarne metode, već skup savjeta i citata koje bi bilo idealno pročitati svakog dana, i podsjetiti se na činjenicu da način na koji razmišljamo se može promijeniti samo kada smo ga svjesni, te da nikada nije prekasno postati osoba kakva želimo biti.

Autori ove knjige, Mats i Susan Billmark, i sami su doživjeli boljke modernog čovjeka – stres, manjak samopouzdanja, tjeskobu, anksioznost, krivnju, sukob očekivanja i mogućnosti, te probleme sa komunikacijom, te odlučili svoje doživljaje sumirati, i predstaviti u ovoj knjizi. “Nauči živjeti” je u rekordnom roku postala bestseller, te je 38 tjedana provela na prvom mjestu švedske top liste najprodavanijih knjiga.

Mats i Susan na jednostavan i dopadljiv način predstavljaju probleme s kojima su se i sami susreli, tako da su glavne teme obrađene u ovoj knjizi:

– borba s vlastitim egom
– tjeskoba zbog očekivanja
– stres
– manjak samopouzdanja
– briga i anksioznost
– krivnja, očekivanja i obveze
– težnja savršenstvu
– zdrave i pozitivne misli
– nošenje sa razdražljivošću i ljutnjom
– komunikacija

Svaka od njih je opisana na jednostavan način, uz primjere i doživljaje autora, savjete i prikladne citate.

Autori ne obećaju čudotvoran napredak, već nude princip korak po korak, postizanja onoga čemu težimo. Važno je preuzeti odgovornost za sebe i prestati kriviti druge, shvatiti da je svatko od nas onaj koji odlučuje o tome hoće li napraviti nužne promjene koje će smanjiti stres, brige ili druga negativna ponašanja. Samo tako možemo krenuti u pozitivnom smjeru, u postizanju kojeg je svaki korak važan.

20200309_171217

“Možda nisam tamo gdje trebam biti, ali hvala Bogu da nisam tamo gdje sam bila.”
Joyce Meyer

Mats i Susan Billmark, NAUČI ŽIVJETI

Nauči živjeti

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>