Blog

MEDVEDGRAD: Remek djelo autora megahita ‘Čovjek zvan Ove’

Nakon što je oduševio svijet Čovjekom zvanim Ove, a onda i dirljivim romanima ‘Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao’ i ‘Britt Marie was here’ (stiže na proljeće!) Fredrik Backman napisao je još jedno remek djelo.

U novoj i dosad najhvaljenijoj knjizi Backman nas vodi u Medvedgrad, maleni grad smješten duboko u šumi koji godinama gubi sve moguće bitke; stanovnici sele u veće gradove, ekonomija je na koljenima, zajednica zatvorena da zatvorenija ne može biti… Jedino što grad još drži na okupu su strast prema hokeju i staro klizalište koje su izgradile generacije bitno uspješnije od ove. I kad se juniorski tim hokejaša izbori za državno polufinale, sve nade i snovi Medvedgrada na plećima su šačice tinejdžera koji uživaju status zvijezda. Grad je ujedinjen, diše za to polufinale, sve dok ga, neposredno prije utakmice, ozbiljna drama ne prodrma iz temelja – jedna djevojka jednog od igrača javno optuži za grozan, okrutan čin.

Kako na to reagira zajednica? Je li uopće uputno biti glasan? Jesmo li pred zakonom zaista svi isti? Do koje su granice roditelji spremni ići da bi štitili svoje dijete i jesu li njihove odluke baš uvijek najispravnije? Koja je cijena koju su prijatelji u stanju platiti da bi sačuvali prijateljstvo? I koliko uopće razmišljamo o posljedicama svojih postupaka?

 

 

 

 

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>