Nauči živjeti – Matts i Susan Billmark by Ključ za knjigu 23/05/2017

Jeste li ikada uzeli u ruku koju knjigu o samopomoći? Jeste li možda na moje pitanje okrenuli očima jer vam ide na živce ta prikrivena pretpostavka da nešto s vama nije u redu? I još jedno pitanje: znate li uopće što je to ta, u novije vrijeme svugdje prisutna, selfl-help?

Puno ljudi grozi se tog izraza i smatra da potražiti knjige s takvom definicijom automatski znači proglasiti se mentalno, emocionalno ili nekako drugačije nestabilnim. Na kraju krajeva, ako trebamo nekakvu vrstu pomoći, očigledno nismo sposobni neki zadatak izvršiti sami. U ovom slučaju, netko nam mora pomoći živjeti. Koje li sramote!

Ja sam ovu vrstu literature otkrila prije nekoliko godina. Dobila sam ju uz komentar: “Čitaj i vjeruj onome što piše. Ionako nemaš što izgubiti osim vremena za čitanje (a svi znamo da to vrijeme nikad nije izgubljeno, tako da mi to nije trebao ni biti rečeno).” Imala sam tada nekih poteškoća na faksu i najprije sam trebala neke stvari riješiti sama sa sobom. To je bio onaj trenutak kad sam rekla, okej, ja sad na sve pristajem. Recite mi što da radim i napravit ću to, samo da stvari napokon krenu nabolje. Uzela sam tu knjigu u ruke i počela čitati.
Još važnije, odlučila sam vjerovati onome što čitam, koliko god se to činilo glupo ili izvan svake pameti. Rekla sam je*eš sve, ja ovome vjerujem i gotovo.
Ja sam se odmah, odmah, počela osjećati bolje!
Čim sam primijetila da se stvarno osjećam bolje, palo mi je na pamet pitanje jesam li stvarno do sad bila toliko blesava?
U toj knjizi pisalo je toliko ohrabrujućih stvari o ljudskim osobinama koje sam pronašla u sebi da jednostavno nije bilo moguće praviti se da nisu istinite. To me trgnulo jer sam zapravo shvatila koliko sam se bolje počela osjećati kada sam povjerovala u pozitivne tvrdnje koje je netko o meni (jer kažem, prepoznala sam se u tim karakteristikama) naveo. A to saznanje me natjeralo da zaključim sljedeće: isto tako kako sam povjerovala ovim lijepim riječima zbog kojih se osjećam sretnije, davno prije sam povjerovala onim (koje sam možda sama rekla i zamislila o sebi) negativnim koje su me natjerale da o sebi mislim loše.
Pa zašto bih onda vjerovala tim lošim tvrdnjama, a ovim pozitivnima ne bih? Tko je ove loše proglasio autoritativnima? Zašto bi one bile opravdane, a ove druge ne bi bile?
To je bio trenutak kada sam sama sebi pomogla.
Napokon je netko (nešto) uspio prodrijeti kroz slojeve mojeg nezadovoljstva, straha i muke i pokazao mi da ima i pozitive, ali samo ako sam ju voljna prihvatiti. To je učinila jedna “obična” knjiga.

Knjiga o kojoj pričam nije ova o kojoj vam danas pišem, ali poanta i tematika su iste. Nauči živjeti: knjiga koja ti može promijeniti život, knjiga je koju nam donosi Fokus, a koja će nam ukazati na greške koje svakodnevno činimo i kojima štetimo sami sebi, a zapravo djeluju toliko nedužno i bezopasno da ih ni ne primjećujemo. To je priručnik jednog švedskog bračnog para koji na vlastitim primjerima i životnim pogreškama ukazuju na to kako poboljšati životne navike da bismo eliminirali probleme kojima nam svakodnevne obaveze i zahtjevi okoline crpe životnu energiju. Naučit ćemo što učiniti da bismo se unatoč svim obavezama i dalje osjećali dobro, zdravo, motivirano, mirno i odmorno. Mats i Susan uče nas kako živjeti u trenutku, potpuno i do kraja.

Neke od tema o kojima pišu su stres, veze i problemi s djecom i tinejdžerima, a knjigu možemo koristiti kao priručnik kada nam treba mišljenje “profesionalaca” ili kao podsjetnik da nismo jedini koji preživljavamo svakojake probleme i životne izazove.

« Stiže drugi dio serijala Prijestolje od stakla
Pazi kojeg vuka hraniš – dr. Kenan Crnkić by Pročitaj to »