Blog

Nesbø: S mojim likovima je kao s norveškom nogometnom repkom – možda i jesu loši, ali ih moraš voljeti

„Negativci u mojim romanima su takvi – možda jesu loši, ali ih moraš voljeti. Znate, ja sam iz Norveške, i to vam je otprilike kao s našom nogometnom reprezentacijom – igraju najdosadniji nogomet u povijesti nogometa, ali nekako, tvoji su, pa ih voliš“, ispričao je, među ostalim, planetarno popularni pisac trilera Jo Nesbø pred gotovo četiri stotine svojih fanova u zagrebačkom kazalištu Gavella, predstavljajući danas svoj novi hit „Macbeth“, pisan po predlošku glasovite tragedije Williama Shakespearea. Govoreći o procesu nastanka i „Macbetha“ i ostalih svojih hitova, Nesbø je s publikom podijelio cijeli niz anegdota iz svoje spisateljske i nogometne karijere. Publika je tako imala prilike doznati da čitateljima nikad ne podilazi, da mu je nekad i samom žao svog antijunaka Harryja Holea i da mu je s jedne strane drago što je s 19 godina, a zbog ozljede, prestao igrati nogomet pa naprosto nije stigao razočarati sve one koji su u njemu vidjeli novog Maradonu.

U razgovoru koji je šarmantno vodila glumica Bojana Gregorić Vejzović, a publici prevodila Josipa Šiklić, Nesbø se posve opustio i razgalio zagrebačku publiku.

„Uredio sam sjajnu sobu za pisanje iz koje puca pogled na cijeli Oslo. Ima savršeno ozvučenje i posebno izrađen stol. To je jedino mjesto na kojem na kraju ne mogu pisati. Umjesto toga, odem u obližnji kafić. Naravno da tamo imam svoj stol i naravno da je uvijek kad ja dođem – zauzet. Pa onda sjednem preko puta i toliko buljim u ljude koji sjede za tim stolom dok na kraju ne ustanu i odu“, samo je jedna u nizu pikanterija koje je veliki pisac podijelio sa svojim čitateljima.

Jo Nesbø će na svojoj hrvatskoj turneji sutra (10. svibnja) posjetiti Zadar u kojem će se s čitateljima družiti u Gradskoj knjižnici, s početkom u 18 sati. Nakon Zadra, Nesbø će u petak posjetiti i Split, točnije Mediteranski festival knjige na Gripama, a njegov splitski nastup očekuje se u 10 sati.

U organizaciji izdavačke kuće Fokus, Nesbø je u Hrvatsku došao u sklopu promocije novog romana „Macbeth“, koji je u Hrvatskoj objavljen u isto vrijeme kad i u svijetu i koji je u rekordnom roku zasjeo na top-liste najprodavanijih novih naslova u svijetu.

Nakon Šišmiša, Žohara, Crvendaća, Nemeze, Đavolje zvijezde, Spasitelja, Snjegovića, Leoparda, Fantoma, Policije i Žeđi – kojima je glavni lik neprilagođeni detektiv Harry Hole – te Sina, Ponoćnog sunca, Krvi na snijegu i Lovaca na glave, najnoviji Nesbøov roman Macbeth posveta je velikanu svjetske književnosti Williamu Shakespeareu.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>