Blog

Nicholas Sparks: Bilježnica | by From Cover to Cover

Originalan naslov: The Notebook
Izdavač: Fokus na Hit, 2013.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, tridesetjednogodišnji se Noah, vraća kući u Sjevernu Karolinu i ostvaruje davno zacrtani cilj: kupovinu i obnovu stare kuće i plantaže uz koju ga vežu brojne uspomene na djevojku koju je upoznao prije četrnaest godina, a koja je bila i ostala njegova jedina ljubav.

Ne uspijevajući je pronaći, ali ni zaboraviti ljeto koje su proveli zajedno, Noah iz dana u dan proživljava uspomene… Sve dok se jednog dana ona, posve nenadano, vrati u grad kako bi ga još jednom vidjela.

Tri tjedna prije vjenčanja za drugoga, Allie u novinama ugleda članak o Noahu i ne može odoljeti da ne otputuje u New Bern ponovo ga vidjeti…

Iako se isprva čini da je sve pod kontrolom i da će taj susret biti samo nostalgično prisjećanje mladenačke ljubavi, oboje uskoro shvaćaju da ih osjećaji nikada nisu napustili i sve ono što su potiskivali godinama, izbija na površinu…

Hoće li Allie, uvijek poslušna i svjesna obveza svog društvenog sloja, smoći snage ostaviti zaručnika i razočarati roditelje? Je li ljubav koju njih dvoje dijele doista dovoljna? I može li ta ista ljubav preživjeti iskušenja i nedaće koje dolaze s godinama?

Upravo su to pitanja koja postavlja i žena u domu za starije i nemoćne kojoj Duke, također stanar tog istog doma, svakodnevno čita ovu priču… Oboljela od Alzhaimera, ona svakog dana ponovo upoznaje njega, ali i sluša pripovijest o dvoje mladih kojom se on bori da vrati djevojku koju je zavolio jednog ljeta u Sjevernoj Karolini…

Nicholas Sparks američki je romanopisac koji je inspiraciju za svoj prvi roman dobio svjedočeći ljubavi djeda i bake svoje supruge koji su bili zajedno više od 60 godina kada ih je on upoznao. U međuvremenu je napisao više od dvadeset knjiga, od kojih je veliki broj postao bestselerima, prodanima u više od 115 milijuna primjeraka, te prevedenih na više od 50 jezika.

“The Notebook”, kod nas prevedena kao “Bilježnica”, ali i “Zima za dvoje”, meni je jedna od najljepših ljubavnih priča ikada napisanih i ekraniziranih.

Jedna sam od rijetkih osoba koja je film gledala nebrojeno puta, bez prethodno pročitane knjige, no na kraju se sve dobro poklopilo.

Iako se donekle razlikuje od samog filma, on je ipak poprilično vjerno prikazao radnju knjige, a knjiga mi je (samo) potvrdila razloge zbog kojih volim ovu dirljivu priču koja vraća vjeru u pravu ljubav.

Nicholas Sparks, BILJEŽNICA

Bilježnica

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>