Blog

Nicola Lagioia: Bijes | by Bookworm Maja

Sredinom ceste prolazi gola, krvava i izbezumljena žena. Ne obraća pažnju na ništa i nikoga. Ni na kamion koji joj se približava. Na žalost nema joj spasa. Ta žena je Clara Salvemini, kćer bogatog i moćnog građevinara Vittorija Salveminija.
I dok se brzinski sprema i održava pogreb za nesretnu Claru izvan njezinog rodnog Barija, njezini poznanici, ljubavnici i prijatelji saznaju za smrt iz medija. Kreće ispredanje priče o Clari i njezinoj disfunkcionalnoj bogatoj obitelji.
Razmažena i intrigantna ljepotica iza sebe ima niz veza,a u trenutku smrti je bila u braku sa Albertom. Ne u baš sretnom braku.
Uz roditelje Vittorija i Annamariu, ima i brata Ruggera i sestru Gioiu. Ima i brata iz očeve vanbračne veze- Michelea.
Kada se svi okrenu brzom pogrebu i žalovanju za nesretnom Clarom, Michele odbija vjerovati da je počinila samoubojstvo te odlučuje sam istražiti njezin život i motive.
Shvaća da je Clara u sebi nosila veliku tugu zbog narušenih obiteljskih odnosa, pogotovo odnosa prema samom Micheleu. Njezino unutarnje raspadanje, psihička nestabilnost i mržnja naspram same sebe, težnja ka samouništenju, bijes i ovisnost o drogi samo su djelić zaključka do kojeg Michele dolazi.
Prilikom istraživanja nailazi na očeve malverzacije sa gradilištima, manipuliranje toksičnim tvarima, korumpirane lokalne čelnike, podmićivanja, manipuliranje djecom, nabijanje krivnje… Ukratko, otac mu je glava mafije.
Ovo je maestralno ispredena priča o obitelji, prljavom bogatstvu, krivnji, bijesu i mafiji.
“Društvo u kojem je bijes nužan da bi se čovjek nametnuo.”
Epska saga o obitelji i njihovim tajnama i bremenu neizgovorenih riječi. Pohlepnost glave obitelji koja seže do te mjere da je spreman žrtvovati i kćer za svoje više ciljeve.
Ovo je priča o posve moralno oskvrnutom društvu, površnosti i pozadini blještavila dijamanata i vila.
Knjiga koja vas obuzme i na pušta. Tjera na razmišljanje.
Autor je predivno opisao krajolik, a isto tako je posve u dubinu išao sa svakim likom, u dubinu samog karaktera i neodoljivo je opisao komplicirane obiteljske odnose i razmišljanja pojedinaca.
Knjiga nije jednostavna, morate se posve usredotočiti u čitanju. I možda će se činiti da je sve nerazumljivo, ali radnja se razvija i opsjeda vas. Razmišljate samo o knjizi.
Ovo je odlična knjiga za početak godine.
Ocjena 5/5.

No photo description available.

https://www.facebook.com/Bookworm-Maja-498285430711712/

BIJES

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>