Nicola Lagioia: Bijes | by Čitateljica 17/01/2020

”Bijes” je na sebe navukao bijes onog trenutka kad je osvojio najprestižniju talijansku književnu nagradu Strega, zato što je bio u istoj kategoriji s ni više ni manje svima nam dobro poznatom Elenom Ferrante za koju su svi bili uvjereni da će biti dobitnica. Pa kako se onda tu uvukao ‘Bijes’ i razbjesnio sve po redu?

Nicola Lagioia svojim prvijencem, svojim izrazito detaljnim, pomalo nelinearno ispričanim romanom vodi nas u mjesto koje poznaje. Na jug Italije, rodni Bari, mjesto Puglia. Dom i sjedište onoga o čemu slušamo već stoljećima: korupcije, kriminala, droge, mafije.

Kroz priču jedne obitelji, izrazito zanimljive likove, kroz njihovu karakterizaciju i opise mjesta, prirode i stanovnika ispričat će nam to koliko ih određuje bijes.

U disfunkcionalnoj obitelji bogatog i beskrupuloznog kralja nekretnina Vittoria Salveminija dogodila se smrt. Smrt kćeri Clare u ne baš razriješenim okolnostima, ali obitelj sprema brzinski sprovod s kojim se ne slaže njezin polubrat Michele. On jedini smatra da iza njezine nesretne smrti okarakterizirane kao samoubojstvo postoji još nešto i daje se u potragu za rješenjem koje će biti ne previše začuđujuće, ali podjednako šokantno.

Uz obiteljsku sagu u ovom djelu pridružuje nam se detektivski dio, i Bijes postaje kriminalistički roman u kojemu su tajne prilično velikih razmjera, borba za profitom okrutna i toksična u pravom smislu te riječi, a okolnosti sumorne do mjere da se čak ni samoubojstvo ne čini kao loša opcija.

Kako bi nam dočarao sumornost okoline ne samo iza ograde vile u kojoj se nalazi obitelj čiju glavu vodi samo kapitalizam, pa mu nije nesklono za viši kapitalistički cilj žrtvovati ono što bi mu trebalo u nekom normalnom poretku biti sveto, Lagioia čitatelja odvodi na periferiju grada gdje obitavaju ljudi, žene s drugačijim poslovima, pa smo tako svjedoci afričkim drogom razbješnjelim prostitkama koje zadovoljavaju jednako bijesne zapravo bjesomučne klijente, a Lagioia nam čak i te susrete opisuje do u detalje ne bi li shvatili koliko bijesna je okolina u koju je smjestio radnju.

‘Bijes’ je… iskreno ne znam ni sama što je Bijes. Više od mjesec dana nakon čitanja ja još nisam uspjela sebi objasniti što sam čitala. Autor kao da se na ovim stranicama razbacao pa nas malo vozao ovamo pa tamo, prošlost, sadašnjost, obiteljska drama, kriminalistički roman, oda Bariju jednako kako i kritika društva. Uspjelo je njemu to sve spojiti i doista umjetnički povezati u jednu veliku cjelinu čije ostvarenje bez imalo problema mogu vidjeti na filmskom platnu. Iako meni možda malo i nerazumljiv, zaista je zanimljiv kad jednom uhvatite nit pripovijedanja. Nije tipičan triler, ni tipična drama, ali je sve to i još ponešto.

Nicola Lagioia: Bijes

BIJES

« Leif G. W. Persson: Linda, ona koju su ubili | by Bookworm Maja
John Marrs: Onaj pravi | by From cover to cover »