Blog

Nicola Lagioia: BIJES | by From Cover to Cover

bijes

Originalan naslov: La Ferocia
Izdavač: Fokus na Hit, 2019.

„Clarin pogreb održan je u šest poslijepodne u seoskoj crkvici, pedeset kilometara od Barija, maloj građevini koja potječe još iz 1000. godine i kooja je bijela i usamljena stajala na brdašcu u Alta Murgii.
Dan je bio tako lijep da se svjetlost još uvijek valovito spuštala po hrastovima i čepljezima, osvjetljavala oblake peludi, a velikim, glatkim kamenim blokovima davala izgled optičke varke. Iza krova seoske kuće uska, asfaltirana cesta spuštala se u udolinu. Stabla su tamo bila gušća, izazivajući u svakome tko ih gleda iznenadan osjećaj sjete, možda zato što će se tama – koju su te sjenke lagano nagovještavale – ubrzo popeti sve do gore.“

Clara, kći poznatog talijanskog poduzetnika Vittoria Salvemanija, pronađena je mrtva uz sumnju na samoubojstvo. I dok policija, a čini se i obitelj, prihvaćaju takvo objašnjenje, njen polubrat Michele se s tim ne može pomiriti.

Gladan istine, ali i osvete, on se, istražujući i otkrivajući tajne vezane uz sestrin život, sve više upetljava i u otkrivanje prave pozadine očeva uspjeha, kao i trule jezgre carstva koje se oslanja na podmićivanje, korupciju i ucjene.

Prvijenac talijanskog autora Nicole Lagioie, obiteljski roman s elementima trilera, čiji prijevod s talijanskog potpisuje Morana Mazor, objavljen je krajem 2019. godine u izdanju FOKUS na hit. Roman je odmah po izdanju postao prava talijanska književna senzacija, kao i dobitnik prestižne nagrade ‘Straga’.

Iako je, s obzirom na najavu, savim opravdano očekivati fokus radnje na istragu smrti, kao i otkrivanje okolnosti koje su dovele do nje, autor je “Bijes” odveo u jednom drugom smjeru.

Više obiteljska saga, no detektivski tj. triler roman, ‘Bijes’ nas već s prvih nekoliko poglavlja uvodi u potajno bjesomučnu povijest Salvemini obitelji, do srži zasićenoj toksičnošću kojoj je uzrok upravo osnivač i glava obitelji – Vittorio Salvemini, nemilosrdan u svojoj neumornoj potrazi za profitom.

Njegovo dvoje najočitije pogođeno djece – Clara, i njen polubrat Michelle, najbliže su, zahvaljujući intenzivnoj i krhkoj povezanosti, simpatičnim likovima ovog romana. Njihov je odnos zapravo i najveći dio oko kojeg je isprepleten kaleidoskopski kompleksan zaplet ovog romana.

Vješto opisujući trenutak kada se obiteljski život – ljudi koji nisu ni svjesni dubine svoje nesreće, već je novcem i skupocjenim stvarima pokušavaju zamaskirati uvjeravajući u njeno blještavilo okolinu, ali i sebe same – raspukne i gotovo u sekundi izmrvi u prah, autor se prvenstveno koncentrirao na izgradnju portreta obiteljske i moralne ispraznosti, pohlepe i truleži jednog društva.

Ukoliko očekujete roman prepun prevrata i brze, napete radnje, postoji velika vjetojatnost da ćete ostati razočarani. Ovo je prije svega “bolno precizan portret moralno posrnulog društva, priča o pohlepi i cijeni navodne sreće”.

Zahtijevajući punu koncentraciju prilikom čitanja, ovo je roman koji vas, odlučite li se na njegovo čitanje kao odličnog slojevitog portreta suvremenog talijanskog života i zlouporabe moći koju novac može opravdati, neće razočarati.

Nicola Lagioia, BIJES

BIJES

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>