Obilje Katherina – John Green by Bibliovca 23/05/2017

Colin vam može odgovoriti na puno pitanja. Primjerice, koja je to francuska riječ koja označava miris koji iza sebe ostavlja onaj tko je otišao. Može vam brzinom munje reći može li se neka riječ presložiti u anagram.

Može s vama razgovarati na nekoliko stranih jezika i opskrbiti vas bilo kakvom, prosječnom čovjeku nepoznatom, povijesnom činjenicom. No, Colin ne bi mogao ni sebi ni vama objasniti kako je statistički moguće da su sve njegove djevojke bile Katherine. I da su ga sve redom ostavile.

Upravo ga je ostavila Katherine Devetnaesta i Colin treba predah i odmak. S najboljim prijateljem, Hassanom, odlazi na spontano putovanje automobilom u nepoznatom pravcu. Ono što sada želi napraviti jest uposliti svoj status čuda od djeteta i razviti vlastitu teoriju o Katherinama i Colinima, o ostavljačima i ostavljenima. Želi svoje iskustvo uobličiti u matematičku formulu koja bi točno opisivala i predviđala jedan takav odnos, kada će netko biti ostavljen, a kada ostavljač. To će biti prilika da konačno dokaže ono što su mu cijeloga života govorili – da je poseban, da će učiniti nešto značajno, da će ostaviti trag i da će ostati zapamćen.

Zabačeno mjesto u kojem osvanu Colin i Hassan dovest će neke nove ljude i neka nova imena u njegov život i pomoći mu da preispita sve ono što je do tada mislio o sebi, o djevojkama, o vezama i o vlastitoj sudbini.

Nekoliko zgodnih tema koje je Green obradio kroz lik Colina tiču se odrastanja i to prelaska iz adolescencije u odraslu dob. Jedna bolna transformacija koju tada svi prolazimo jest napuštanje jednog egocentričnog pogleda na svijet i na čvrsto uvjerenje o našem posebnom položaju unutar njega. Odrastamo vjerujući da smo jako važni; stalno smo, kao djeca, slušali koliko smo divni, posebni, nadareni, napredni za svoje godine i sl. No, evo odrasle dobi i odjednom ti se počne činiti da jedino što znaš jest spoticati se, padati, donositi glupave odluke ili nemati pojma koje su ispravne odluke. Stalno se zaljubljuješ u krive ljude. Ako sam tako pametan ili pametna, kako to da mi se stalno događaju nekakve gluposti? Kako to da mi se čini da svi oko mene znaju više i mogu više i da se bolje snalaze u svijetu nego ja? Zar nisam ja nadaren? Ne bih li ja trebao biti bolji od svih?

« Čudo – R. J. Palacio by Čitaj knjigu
Jeste li spremni za ovakvog Harryja Holea? »