Blog

Petaši iz OŠ “Ivan Merz” najljubazniji razred!

Najljubazniji razred u Hrvatskoj je 5. c iz zagrebačke osnovne škole “Ivan Merz”! Odlučio je to ocjenjivački sud izdavačke kuće Fokus i distributera filmova Blitz-Cinestara, organizatora natječaja #BudiFrend, čiji su im predstavnici danas svečano uručili nagrade: karte za projekciju filma “Čudo” snimljenom po istoimenom književnom hitu R. J. Palacio, Fokusove komplete knjiga za djecu i mlade za njihovu školsku knjižnicu i “Certifikat ljubaznosti”.

 

Cilj projekta #BudiFrend – potaknutog romanima “Čudo” i “Auggie i ja” te filmom “Čudo” – bio je na temelju poruka iz romana kroz gorko-poučnu priču o Auggieju Pullmanu, običnom dječaku neobična lica, promovirati tolerancija među djecom i mladima, poticati na prihvaćanje različitosti te učiti empatiji, ljubaznosti i obziru prema drugima. Zbog toga je dobio i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u njega se uključilo više od 100 osnovnih škola. Petaši iz “Ivana Merza” pritom su se posebno istaknuli svojim aktivnostima.

 

Kako kaže njihova razrednica, profesorica hrvatskoga Marina Šarić, 5. c je tako zdušno provodio projekt da se u njega uključila i cijela škola, pa su učenici svih razreda na satima izrađivali plakate o prijateljstvu te ih izložili na sajmu i božićnoj predstavi, koja je održana u Domu vojske “Zvonimir” u Zagrebu.

“Svi učenici predmetne nastave, od petog do osmog razreda, pogledali su u Cinestaru u Branimir centru film ‘Čudo’. Zatim smo odlučili i božićnu priredbu organizirati na istu temu, promičući kao škola nenasilje, međusobno uvažavanje i prevenciju rizičnog ponašanja među učenicima te razvijajući empatiju i snošljivost”, kaže razrednica Šarić.

 

U predstavu su uvršteni motivi iz filma i Auggiejeve riječi iz knjige te su sve točke svih razreda – a riječ je o 450 učenika – promicale vrijednosti dobrote, uvažavanja različitosti i tolerancije.

 

“Prije priredbe moj 5. c izradio je u korelaciji s Likovnom kulturom i u suradnji s profesoricom, akademskom slikaricom Lahorkom Rožić, plakat na temu svemira, na koji su učenici lijepili izreke o prijateljstvu i izreke iz filma, i to su strpljivo radili tjednima. Potom smo ga izložili roditeljima i na božićnome sajmu u školi, koji je veoma posjećen”, kaže Marina Šarić.

Ostale nagrađene, kao i njihove radove i projekte – a ima ih zaista mnogo – objavljivat ćemo postupno na Fokusovim stranicama.

 

Čudesni paket

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>