Blog

Peter James: Krunski dokaz | by Bookworm Maja

Istraživački novinar Ross Hunter, nakon zadatka u Afganistanu iz kojeg je jedva izvukao živu glavu, vraća se u Veliku Britaniju. Pri dolasku kući nalazi suprugu sa drugim muškarcem.
Devet godina kasnije i dalje su u braku, Imogen je trudna a Ross svakog dana strepi čim ona javi da će kasniti kući.
Jednog dana mu se javlja neobičan starac imena Harry Cook sa informacijom o dokazu postojanja Boga i zagrobnom porukom Rossovog preminulog brata. Porukom koja ga uvjerava da prihvati priču koju mu je donio Cook.
Ross s dozom skepse kreće u istragu, dogovara sastanak sa Cookom u njegovoj kući te ga pronalazi mrtvog, brutalno mučenog, bez ikakvih tragova o kojima su trebali razgovarati. Ipak Cook se osigurao i dao naznake Rossu gdje se neki tragovi nalaze.
Ross preispituje sebe i druge koji bi bio pravi dokaz o dostojanju Boga i koje posljedice za svijet i ljude bi imao dokaz o istom.
Istraga novinara vodi čak i na druge kontinente, zahuktava se, a Rossov život i brak su na kocki. Kroz istragu gazi po mrtvima. Shvaća da je sama istraga postala nešto veće. Nešto kolosalno. Shvaća da u lovu na njega i dokaze nije samo jedna skupina, već čitav niz i svi imaju neki razlog zbog kojeg ne žele sa dokazima u javnost.
Što to skrivaju spisi i koordinate? Kakvi su dokazi? Kako je uspio dovesti sve u opasnost? Kako spasiti nastalu situaciju? Kako se izboriti protiv velikih korporacija koje čine sve kako bi ga spriječile u njegovom naumu? I najbitnije postoji li osoba koja je obećani Spasitelj?
Peter James je cjenjeni scenarist i autor, njegove knjige su u samom vrhu knjiga tog žanra. A ovu najnoviju se uspoređuje sa DaVincijevim kodom. Moram priznati da Kod nisam pročitala i inače nisam veliki ljubitelj te istraživačke tematike. No, nekako mi se u posljednje vrijeme pod rukama nalaze knjige o vjeri i religiji što me uvijek tjera na razmišljanje.
Sama činjenica što su sve ljudi sposobni učiniti zbog vjere je apsurdna ali i realna. Svijet u kojem živimo je daleko od idealnog i uvijek će biti onih vladajućih, moćnih koji će stvari okretati kako se njima svidi.
Propitkivanje postojanja Boga, njegove okrutnosti ako postoji, gramizivost i pohlepnost Crkve i financijskih mogula u ovoj knjizi nalazi svoje mjesto.
Knjiga je jako dobra. Ima dobro razrađenu radnju i dinamična je. Brzo se čita i tih 500+ stranica se preleti brzo. Nije knjiga o kojoj trebaš puno razmišljati kada čitaš već se sve polagano posloži. Razmišljaš tek nakon pročitanog. Dali uistinu postoji Bog? Dali nam zaista treba dokaz? Ako postoji Bog, zašto dopušta da se dešava toliko okrutnih i loših stvari dobrim ljudima?
Ocjena 5/5.

Image may contain: text

 

https://web.facebook.com/Bookworm-Maja-498285430711712/

Krunski dokaz

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>