Blog

Počeli Dani Marije Jurić Zagorke

Danas je u organizaciji Centra za ženske studije u Zagrebu počela manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke, koja će do 26. studenoga znanstveno-književnim skupom, literarno-vizualnim projektima, dodjelom nagrada za najbolje studentske radove i memorijalnom šetnjom obilježiti 60 godina od smrti ove najčitanije hrvatske spisateljice i prve političke novinarke.

Dani Marije Jurić Zagorke održavaju se 11. put, a počeli su simboličnim polaganjem vijenca na Mirogoju na Zagorkinu grobu, dok će se predvečer dodijeliti nagrade za najbolje studentske radove na temu ženske i rodne problematike koju Centar dodjeljuje već 10. put.

Nakon toga će biti predstavljen autorski projekt Jasne Jasne Žmak Priče na čudnim mjestima u sklopu kojeg je, navode iz Centra za ženske studije, napisala niz kratkih priča koje su postavljene u javnim prostorima na području Zagreba. U suradnji s nizom dizajnera, priče su tako od literarnih postale i vizualni elementi koji su interpolirani na mjestima koja inače nisu “predviđena” za takvu vrstu čitateljske interakcije. Nakon dva zagrebačka lifta, jedne naslovnice časopisa, dvije oglasne ploče i jednog WC-a, Žmak je napisala kratku priču za prostor Centra za ženske studije, uzimajući kao njezinu osnovnu temu lik i djelo Marije Jurić Zagorke.

U četvrtak Centar otvara vrata Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke od 11 do 16 sati, kada će građankama i građanima biti omogućena tajanstvena potraga za ubojicom…

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu u petak i subotu, 24. i 25. studenoga, održava se znanstveno-književni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu Feminizam i kultura straha, dok u nedjelju, 26. studenoga, u 11 sati kod spomenika banu Josipu Jelačiću Slavica Jakobović Fribec okuplja građanke i građane i vodi ih u Šetnju Zagorkinim tragom koja završava u Memorijalnom stanu književnice na Dolcu 8.

Više o manifestaciji pročitajte ovdje.

 

Foto: Wikipedija

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>