Blog

“Tetovirer iz Auschwitza” u knjižarama

 

Tetovirer iz Auschwitza, roman Heather Morris koji donosi autentičnu priču o logorašu Laliju Sokolovu, izlazi za nekoliko dana u izdanju Fokusa, istodobno kad i u svijetu.

Riječ je o potresnom, ali i nadahnjujućem svjedočanstvu slovačkog Židova Lalija Sokolova – rođenoga kao Ludwig Eisenberg – čiji je posao u Auschwitzu, najzloglasnijem od svih koncentracijskih logora nacističke Njemačke, bio tetovirati brojeve na ruke logoraša.

Tetoviranje ljudi, nesretnih i zatočenih kao i on sam, Sokolov je odrađivao u zamjenu za vlastiti život sve dok se u dugačkom redu pred njim nije pojavila Gita, djevojka prekrasnih tamnih očiju. Upisao joj je broj na podlakticu i tog dana odlučio da će oboje preživjeti sve užase zatočeništva.

Tetovirer iz Auschwitza nevjerojatni je svjedok vremena, svjedok koji je danje svjetlo ugledao nakon više od sedamdeset godina od događaja koje opisuje. Tu je da bi nam ukazao na to koliko će ovakvih priča zauvijek ostati neispričano. Tu je i ne bi li nas podsjetio kako je baš svaka od golemog broja žrtava holokausta bila čovjek za sebe, sa svojom, jedinstvenom pričom… A ova je uistinu nevjerojatna, čak i u usporedbi s ostalim svjedočanstvima o holokaustu. Na trenutke dirljiva, na momente drska, no vječito optimistična, a da usto daje uvid u jedan od najstravičnijih događaja u ljudskoj povijesti”, napisao je o ovom roman Graeme Simsion, autor knjiga The Rosie Project, The Rosie Effect, The Best of Adam Sharp i Two Steps Forward.

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>