Blog

R. J. Palacio: Auggie & ja | Christopher | by Topli kutak za male i velike čitatelje

Auggie & ja – Christopherova priča

Djeca su najvećim dijelom onakva kako ih se odgaja. Oni su poput malene smjese za modeliranje koju roditelji vremenom oblikuju. Ako ih nauče kako prihvatiti ono drugačije i neobično, odrastat će bez predrasuda. Zvuči idealno 😀

Ali iskreno, rijetki su oni koji hrabro mogu podnijeti nečiju invalidnost ili nedostatak… I bez ustručavanja pogledati tu osobu u oči. Česti su oni kojima je lakše okrenuti glavu. A vjerovali ili ne, ima i onih koji smatraju da se takve osobe nisu trebale ni roditi. A kad su već rođene, bolje im je da ne izlaze iz kuće jer će uzrokovati traume onome tko ih vidi! ?

Evo jedan primjer u Hrvatskoj. Patrik je naše čudo! Točno tako ja zamišljam našeg Auggieja. ?

Treba imati hrabrosti izaći među ljude i držati glavu uspravno, što je za našeg Auggieja bio izazov koji je uspješno svladao i svaka mu čast na tome!

Ali postoji više vrsta hrabrosti! Glavni lik Christopher još je jedan primjer odvažnosti i hrabrosti… On je Auggiejev jedini pravi prijatelj od samog rođenja. Prijateljstvo njihovih majki rezultiralo je prijateljstvom njihove djece. To je ona vrsta prijateljstva kojom se malo tko može pohvaliti.

No, jednog dana Christopher se seli u drugu državu pa se Auggie i on rijetko čuju jer Auggie je napokon krenuo u školu, a Christopher stječe nove prijatelje. Njegova priča nastavlja se s novim sadržajima i obiteljskim problemima u životu koji nam donose i nove pouke u knjizi!

Jednog dana Auggie zove Christophera preko videopoziva dok su mu novi prijatelji tamo. Već pogađate kako oni reagiraju kad ga vide?! Nažalost baš tako kao što mislite… Prvo čuđenje, onda ismijavanje i izrugivanje. Tužna današnja istina o većini djece sklone predrasudama.

Christopher ostaje svoj i brani svog prijatelja. To nam daje snažnu poruku!

“Kad su otišli, počeo sam razmišljati o Zacku i Alexu, i o tome kako su odbacili Auggieja prije toliko godina. Čak i nakon toliko vremena, još je uvijek teško biti Auggiejev prijatelj.”

Budite i vi Christopher u svom društvu! Zaustavite predrasude jer izrugivanje i psihičko zlostavljanje djece ostavlja teške posljedice.

Najveći primjer za to je jedna moja školska prijateljica. Visoka 185 centimetara, uvijek je imala više kilograma od nas nižih… Često izrugivanje zločeste djece zbog njezine kilaže ostavilo je na njoj teške posljedice. Dvanaest godina poslije ona se bori s teškom anoreksijom zbog koje ima samo četrdesetak kilograma…

Stop nasilju u školama!!!

Nakon čitanja ovih divnih i poučnih knjiga koje bih rado uvela kao obaveznu lektiru, svakako s djecom pogledajte film koji uskoro dolazi u kina!

 

Prisjetite se i prvog dijela recenzije Auggie & jaovdje.

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>