Blog

R.J. Palacio: Auggie & ja | by Svijet jednog knjigoljupca

„Auggie Pullman, sasvim obični dječak koji samo želi živjeti poput svojih vršnjaka unatoč svojim dijagnozama i neobičnom licu s kojim se rodio, promijenio je živote svih svojih bližnjih, i obitelji i prijatelja. I stvarno mu nije bilo lako. No, izgleda da nije baš uvijek bilo lako ni njegovim malim prijateljima.

Iako su postupci nekih od njih za svaku osudu, u ovoj knjizi oni će nam ispričati svoju priču.
Ne da bi se opravdali, već da bi nas podsjetili da pogreška postaje pogreška tek onda kad ju odlučimo ne popraviti.“

Link: https://fokusnahit.com/proizvod/auggie-ja-tri-cudesne-price/

Vjerujem da ste svi čuli za Čudo od R.J. Palacio, a pretpostavljam da ste mnogi i pročitali taj čaroban roman, koji sam recenzirala ovdje: https://web.facebook.com/svijetjednogknjigoljupca/photos/a.2210027995923937/2422905924636142/?type=3&theater

Čudo govori o Auggieju, dječaku koji kreće u peti razred osnovne škole Beecher te tamo doživljava psihičko zlostavljanje nekih vršnjaka zbog teške deformacije lica s kojom je rođen. Auggie je poseban dječak, a istovremeno prilično normalan: zabavan, dobrodušan i inteligentan. Međutim, gdje god pođe, Auggieja ljudi i djeca osuđuju na temelju njegova fizičkog izgleda, što se događa i u školi. Jedan od zlostavljača jest Julian, prilično zločest dečko koji Auggieja bezrazložno maltretira, prvenstveno psihički, ali i vodeći druge učenike za sobom, zbog čega Auggie doživljava i porugu i izolaciju. Međutim, Auggie je bistar i divan dječak koji vidi ljepotu života koju njegovi vršnjaci ne vide, pa ih svojim primjerom navodi na pravi put i mijenja njihov pogled na život. On je jednostavno jedno divno čudo.

Auggie & ja nije roman i nije nastavak romana Čudo, već je knjiga s tri čudesne priče povezane s Auggiejem, a ispripovijedane iz perspektive spomenutog zlostavljača Juliana, te Auggijeva prijatelja iz djetinjstva Christophera, kao i Charlotte, djevojčice iz škole Beecher koja je prema Auggieju uvijek pristojna, ali nikada pretjerano pristrana.

Kao što sama autorica navodi u predgovoru, u ovim pričama Auggie je sporedan lik i samo ponekad se spominje, a radnja se vrti za vrijeme koje se događa u Čudu, no ne i nakon Čuda, sve to iz perspektive spomenutih likova. I tako Julian, Christopher i Charlotte dobivaju svoj glas i priliku da se izjasne zašto su se u određenim situacijama prema Auggieju ponašali onako kako su se ponašali, kao i što izjašnjavaju svoje mišljenje o njemu, ali i svoj pogled na život, odrastanje, prijateljstva, te školu Beecher, u Julianovu i Charlotteinom slučaju.

Prva priča je Julianova – dječaka kojeg sigurno nismo voljeli čitajući Čudo. Julian je Auggieja maltretirao od prvog dana njegova školovanja, a sada saznajemo i zašto je to radio. Julianova priča nije napisana u cilju da se on iskupi za svoja nedjela, nego da objasni zašto ih je radio, što je sve prilično dirljivo.

S druge strane, Christopherova priča seže u djetinjstvo kada su se Auggie i on rodili u razmaku od tri mjeseca te od rođenja postali najbolji prijatelji jer su i njihove majke godinama najbolje prijateljice. Međutim, kako se Christopherova obitelj odselila i on išao u drugu školu, s Auggiejem je postupno smanjio kontakte i druženja, ali su i dalje ostali dobri i iskreni prijatelji. I sam Christopher ističe da je ponekad teško biti Auggiejev prijatelj, ali da se za dobro prijateljstvo treba malo više potruditi.

Charlotte je marljiva učenica, dobra prijateljica i uvijek neutralna među učenicima u školi, odnosno dobra je prema svima, pa tako i prema Auggieju, iako djelomično i iz razloga jer ju je gospodin Guzić zamolio da bude njegova prijateljica za dobrodošlicu, zajedno s Julianom i Jackom kad je Auggije prije početka petog razreda došao istražiti školu. U trećoj priči Charlotte najmanje spominje Auggieja, a više se koncentrira na ženski krug učenica škole Beecher, pri čemu nam daje uvid u ono u što nam Auggie nije mogao dati uvid, kao što su prijateljstva i sukobi među djevojčicama te izvannastavne aktivnosti, kao na primjer ples, koji joj je hobi.

Sve tri priče daju snažne pouke, i to prvenstveno da se za dobro prijateljstvo treba potruditi te da je uvijek bitno održavati povjerenje. Uz to, bitno je uvijek biti pristojan prema svima, ma kako god osoba izgledala, a bitno je i učiti iz svojih pogrešaka. Sve su priče životne i realne te zanimljive, a ja sam uživala čitati ih. Moja preporuka!

R.J. Palacio: Auggie & ja – tri čudesne priče (pročitano 28. prosinca 2019.)Auggie & ja – tri čudesne priče (engl….

Gepostet von Svijet jednog knjigoljupca am Sonntag, 29. Dezember 2019

Auggie & ja – tri čudesne priče

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>