Blog

R. J. Palacio: Čudo | by Bookworm Maja

Naklada: Fokus komunikacije/ 2016.
Prevoditelj: Tamara Kunić
Broj stranica: 324

August je jedan duhovit, osjećajan i dobar dječak. Privržen svojoj obitelji. Ali Auggie nije običan dječak, njegov izgled odudara od drugih dječaka. Auggie je rođen sa deformacijom lica.

Iako se dugo školovao kod kuće, ipak u peti razred kreće u školu. Pravu školu gdje se svakodnevno nosi sa užasnutim izrazima lica svojih školskih kolega, pa čak i sa njihovom “igrom” u kojoj se boje dodirnuti ga da ih ne zarazi.

Auggie sa svojom osobnošću ipak nalazi prijatelje koji su i sami podvrgnuti izrugivanju zbog druženja s njim. I dok se Auggie bori sa školom, članovi njegove obitelji bore se sa životom i onime što donosi suživot sa osobom poput Augusta.

Priča se sastoji od više zasebnih cjelina u kojima pojedini likovi opisuju situacije u kojima se nalaze, a svi su oni na neki način povezani sa dječakom Čudom- Augustom.

Ovo je knjiga koja će vam izmamiti i suze i osmijeh na lice. Vrlo lijepo i jednostavno pisana, nadasve posebna priča iz koje možemo i mi veliki, a i oni manji puno naučiti.

Izgled je samo ono izvanjsko, prolazno. Ono što je zaista bitno nalazi se u svakom čovjeku. Novac i popularnost ne čine čovjeka. Čovjeka čini činjenica da ima razumijevanja i ljubavi za sve oko sebe, da prihvaća različitosti i da ne podcjenjuje ni jednu živuću dušu. Između ostalog, svi smo mi duše, samo dolazimo u različitim “prakiranjima”.

Topla riječ i osmijeh ne koštaju ništa, a nekome mogu popraviti dan. Prihvaćanje onih “slabijih” bi nam trebao biti cilj jer upravo ti “slabiji” su snažniji nego ćemo mi ikada biti.

Knjiga me “kupila” na prvu. Uživala sam u njoj i natjerala me na razmišljanje. Kao osobu sa slušnim aparatićima me izrazito iznenadilo što se to spominje u knjizi. Taj osjećaj nestanka šuma u ušima kada prvi put staviš aparatiće na uši, sram zbog glomaznosti istih i polagano oduševljenje tehnologijom koja nam pomaže biti poput drugih.

Preporučam od srca, a smatram i da bi knjiga trebala ići pod obaveznu lektiru. Na mladima sve ostaje, a promijeniti svijet možemo samo uz njihovu pomoć i njihovom empatijom.

Ocjena 5/5.

R. J. Palacio- Cudo

Čudo

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>